Nieuwsberichten 18 september 2020
Nieuwe coronamaatregelen in regio Kennemerland
- 18 september 2020

De regels die voor alle 6 de regio’s gelden:
- Bij de horeca mag om 24.00 uur ’s nachts niemand meer naar binnen. Dan gaat ook de muziek uit. Om 1.00 uur sluit de horecazaak.
- Er komt een verbod om met meer dan 50 personen bij elkaar te zijn. Dit geldt voor bijvoorbeeld feesten, borrels en uitjes voor groepen van deze grootte. Dit geldt voor binnen én buiten. Dit geldt niet voor demonstraties, religieuze bijeenkomsten, uitvaarten, en dans- en theaterbeoefeningen.
- Bijeenkomsten met meer dan 50 personen moet u vooraf melden bij de gemeente. Bijvoorbeeld concerten in een park. Dit geldt niet voor de horeca, religieuze bijeenkomsten, (super)markten, winkels, bibliotheken, culturele instellingen en vergelijkbare locaties waar bezoekers door kunnen lopen.
Veiligheidsregio Kennemerland, waar de gemeente Haarlem ook onder valt, neemt de volgende extra maatregelen:
- De gemeenten gaan meer communiceren met jongvolwassenen van 20 tot 30 jaar, studenten en migranten, waar het risico op besmettingen groot is.
- De gemeenten nemen contact op met bedrijven en instellingen om de maatregelen weer aan te scherpen om zo besmettingen te voorkomen.
- De teams van de GGD en gemeenten die werken aan het voorkomen van corona benaderen de sectoren met een extra risico op een besmetting, zoals sportverenigingen, scholen, supermarkten en de horeca. Zij gaan in overleg over hoe ze zich aan de coronamaatregelen kunnen houden.
- De gemeenten blijven streng handhaven. De GGD adviseert de sectoren waar we besmettingen zien, zoals bij sportverenigingen.
- De GGD maakt afspraken met zorginstellingen over de maatregelen om te zorgen dat het virus minder wordt verspreid. Denk hierbij aan het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen en aangepaste bezoekregelingen.
- De gemeenten maken afspraken met het onderwijs over de maatregelen op scholen. De GGD adviseert en staat in nauw contact met de scholen waar we besmettingen zien.
- De gemeenten willen geen illegale feesten in recreatiegebieden. Er worden daarom gebieden aangewezen waar mensen in de nachtelijke uren niet aanwezig mogen zijn.
- Op de stranden van Zandvoort en Bloemendaal was het al verboden om geluidsapparatuur en muziekinstrumenten te gebruiken. Deze maatregel werkt goed en blijft gelden tot 1 oktober of langer als dat nodig is.
Bovenstaande maatregelen hebben geen gevolgen voor de geplande activiteiten van het Haarlem Shopping Weekend. Daarbij geldt wel dat het belangrijk is om drukte te vermijden en afstand te houden.
Toegenomen aantal besmettingen
In de afgelopen week is het aantal coronabesmettingen toegenomen in de Veiligheidsregio Kennemerland. Hierdoor is de regio in een zorgelijke situatie terechtgekomen. Het aantal besmettingen blijft stijgen. Veel besmettingen vinden plaats onder jongeren, in huiselijke kring en op het werk. In Kennemerland vallen afgelopen week met name de besmettingen op scholen, bij zorginstellingen en sportverenigingen op. Daarom zijn de nieuwe maatregelen nodig.
Meer informatie vindt u op
— o —
Haarlemse Schillenfiets haalt keukenafval op
- 16 september 2020

Foto: Jurriaan Hoefsmit
Keukenafval van horecazaken werd tot nu toe niet of nauwelijks gescheiden en kwam hierdoor bij het restafval terecht. “Deze manier van inzamelen heeft de toekomst”, zegt Robert Oosting, directeur van Spaarnelanden. “We willen grondstoffen in heel Haarlem op een milieuvriendelijke, schone en efficiënte manier inzamelen. In dichtbebouwde gebieden, zoals het Haarlemse centrum is dat een grote uitdaging, maar de Schillenfiets manoeuvreert makkelijk door de kleine straatjes . Bovendien kunnen we er keukenafval van deur tot deur mee ophalen. Een mooie eigentijdse variant van de schillenboer!”
Jasper Fleers van de Groene Lobby: “We wilden de horeca graag helpen om te verduurzamen. Door samen te werken met de gemeente en Spaarnelanden is het idee van een Schillenfiets nu realiteit. We gaan voor een succesvolle proef!”
Koplopergroep Circulaire Restaurants
Horecazaken hebben dagelijks te maken met voedselverspilling, afval en verpakkingsmateriaal. Ondernemers willen graag aan de slag met afval scheiden, maar het moet wel betaalbaar en haalbaar zijn. Roderick Wijle, eigenaar Bar Boef: “Ik ben ontzettend blij met de proef van de Schillenfiets! Het afval scheiden kost weinig moeite en er zijn geen extra kosten mee gemoeid. Hopelijk melden meer restaurants zich aan en weten we over een tijdje niet anders meer dan dat we ons keukenafval meegeven aan de Schillenfiets!” Er werken op dit moment 25 Haarlemse restaurant samen om tot een circulaire bedrijfsvoering te komen.
Aanmelden voor de Schillenfiets
Heb je een horecazaak en wil je je ook gratis aanmelden voor de Schillenfiets? Stuur dan een e-mail naar degroenemug@haarlem.nl
Categorie:
- Nieuws CENTRUM
- De Groene Mug – Duurzaam Haarlem
— o —
Groene energie in de buurt
- 18 september 2020
Zo’n 300 buurtgenoten toonden interesse om mee te doen met het collectieve zonnedak. Deze zijn nu benaderd om zich daadwerkelijk in te schrijven. Meer weten over Kweekzon? Kijk dan hier. Heeft u interesse om mee te doen met een collectief zonnedak? Schrijf u dan in bij kennemerenergie.nl.

–o–
Raadscommissievergaderingen donderdag 24 september 2020
- 17 september 2020
Op de agenda’s staat waarover de commissies vergaderen:
Agenda commissie Ontwikkeling
Agenda commissie Samenleving
Bij de vergaderingen mag geen publiek aanwezig zijn in verband met het kunnen hanteren van de coronamaatregelen. De vergaderingen zijn live te volgen via https://haarlem.notubiz.nl/.
Voorafgaand aan de vergaderingen is er van 16.30 – 17.00 uur het vragenuurtje/rondvraag in de Zijlpoort. Dit vragen(half)uur is ook live te volgen.
Inspreken
Bij de commissievergaderingen kan fysiek worden ingesproken, zowel op punten die niet op de agenda staan, als op punten die wel op de agenda staan.
Bij de commissie Ontwikkeling is het agendapunt ‘spreektijd voor belangstellenden (over niet op de agenda staande onderwerpen)’ om 20.00 uur. Bij de commissie Samenleving is deze mogelijkheid er om 19.55 uur (tijden van de agendapunten zijn indicatief).
Aanmelden voor inspreken kan via www.haarlem.nl/inspreken.
Er kan ook een schriftelijke reactie worden gegeven. Deze kunt u sturen aan griffiebureau@haarlem.nl.
Heeft u vragen? Neem dan contact op met het griffiebureau: griffiebureau@haarlem.nl of 023-511 3034.
–o–
Aanvragen Tozo 3 vanaf 1 oktober
- 17 september 2020
Voor Tozo 3 gelden dezelfde voorwaarden als voor Tozo 2. U ontvangt een uitkering tot bijstandsniveau. De uitkering hoeft u niet terug te betalen. Een belangrijk verschil met Tozo 2 is dat naar de partnertoets en uw vermogen in eigen middelen wordt gekeken. Uw (gezamenlijk) vermogen mag niet hoger zijn dan € 46.250. Voor Tozo 3 betekent dit voor een gezin dat het inkomen en het vermogen van de partner meetellen. Eigen middelen zijn contant geld, aandelen en geld op de (spaar)rekening van uzelf, uw partner, uw inwonende kinderen jonger dan 18 jaar en uw bedrijf als u een eenmanszaak heeft.
Kijk voor alle voorwaarden op www.rijksoverheid.nl.
Het digitale aanvraagformulier voor Tozo 3 staat vanaf 1 oktober online. U vindt het formulier en meer informatie over Tozo op deze pagina.
–o–
Klimaatwandeling Natuurlijk Haarlem
- 17 september 2020

Bioloog, kunsthistoricus én Haarlemmer Yorick Coolen, auteur van het boek Natuurlijk Haarlem, vertelt over het nut en het belang van een groene, klimaatbestendige stad. Hij leidt u langs historische plekken in het Haarlemse centrum en laat u met een andere blik naar de stadsnatuur kijken.
Ook deelt hij tips over wat u in uw eigen tuin of op uw balkon kunt doen om bij te dragen aan een klimaatbestendig Haarlem.
Luister naar de podcast Natuurlijk Haarlem en volg de route op Spotify.
–o–
Mogen we bij u kijken tijdens de Duurzame Huizen Route?
- 16 september 2020

Bent u een duurzame huiseigenaar? Dan kunt u uw deur openen en anderen laten zien hoe u uw huis duurzamer heeft gemaakt. Alle kennis en ervaringen zijn welkom: van het aanbrengen van radiatorfolie, de opbrengst van uw zonnepanelen tot het (ver)bouwen van een energiezuinig huis. Ook als u net bent begonnen kunt u mensen helpen door de voorbereidingen en aanpak te bespreken. In Haarlem zijn al meerdere huiseigenaren die meedoen, vindt u het ook leuk om anderen op weg te helpen? Meld uw woning aan en deel uw duurzame woonverhaal via www.duurzamehuizenroute.nl.
Verkiezing van het Duurzaamste Huis van Nederland
Er vindt ook de verkiezing van het duurzaamste huis van Nederland plaats. Tot 20 september kunt u uw woning aanmelden en meedoen met de verkiezing. De woningen worden door een deskundige jury beoordeeld op o.a. klimaatbestendigheid, energiezuinigheid en duurzaam materiaalgebruik. Meer informatie en aanmelden: www.duurzamehuizenroute.nl/verkiezing.
–o–
Wonen op een gasvrije woonboot aan het Spaarne
- 16 september 2020
Toen Willy de Graaff twee jaar geleden naast de Waarderbrug een oude woonboot met bijbehorende ligplaats en grond kocht, was het voor haar duidelijk dat haar nieuwe ark duurzaam en gasvrij moest zijn. “Klaar voor de toekomst en klaar voor de rest van m’n leven”, vertelt Willy. “Ik wist wel dat ik geen zonnepanelen op m’n dak wilde; die vind ik echt lelijk. Dus verdiepte ik me in andere mogelijkheden en belandde ik onder andere op een Expo in Vijfhuizen over duurzaamheid voor bedrijven. Daar hoorde ik voor het eerst over Triple Solar. Mijn interesse was gewekt!”
Dobber op het Spaarne
Vol enthousiasme begon Willy aan haar ontwerptekeningen voor de ark. Eenmaal klaar voor de benodigde bouwvergunning, bleken de afmetingen te ruim voor het nieuwe bestemmingsplan en moest ze terug naar de tekentafel. Willy: “Heel irritant, want toen ik de grond kocht wist ik niet beter dat de ark 20 bij 6 meter mocht zijn. Na gesteggel met de gemeente is de woonark bijna net zo groot als de oorspronkelijke 20 bij 6 meter geworden. Uiteindelijk is een vergunning verleend en ligt mijn nieuwe woonark op haar plek. Maar goed ook, want anders dreef mijn ark nu als een dobber op het Spaarne.”
Bijzonder dak
De woonark ligt sinds mei op haar plek en vanaf de Waarderbrug heb je goed zicht op het bijzondere dak. De vele voordelen van het Triple Solar PVT-systeem trok Willy over de streep. Het is gasloos, er zijn geen grondboringen voor een warmte- en/of waterpomp nodig en het is geluidloos. “Dat laatste vind ik echt een pluspunt,” lacht Willy. “Bovendien ligt er nu niets op mijn dak, maar ís dit systeem mijn dak.”

Zo werkt het
Met Triple Solar kun je een huis óf woonboot duurzaam voorzien van warmte, warm tapwater en elektriciteit. Het systeem bestaat uit een warmtepomppaneel, waarbij de voorkant van fotovoltaïsche cellen (PV) het zonlicht omzet in stroom. De achterkant is een thermische wisselaar (T) die samen met een water-warmtepomp de ruimte verwarmt en voor warm water zorgt. Het grote voordeel is dat de panelen dag en nacht werken en het hele jaar door. Ook zonder zonlicht.
Voor de arkenbouwer uit Urk was het inbouwen van dit systeem een primeur. “Hij kende het niet, maar vond het erg interessant om eraan mee te werken. Inmiddels woon ik hier nu bijna drie maanden en het bevalt me uitstekend. Het is hier net een dorp, heel gezellig en iedereen let een beetje op elkaar.”
Gasmeter weggehaald
Willy is blij met haar inductiekookplaat -met geïntegreerde afzuigkap en afzuiging naar buiten – en vloerverwarming. Omdat de bewoner van de vorige ark nog gas gebruikte waren de oude gasmeter en de leidingen nog aanwezig. “Deze zijn net verwijderd. Complimenten over de nette aanpak van Liander. Daar hoef je het niet om te laten!”
De Cruquiusschool in Haarlem heeft ook Triple Solar. Meer weten over Triple Solar? Kijk op https://triplesolar.eu/.
Tekst: Sabina Bles
–o–
Onderzoek restwarmte als bron om 15.000 huizen in Haarlem te verwarmen
- 15 september 2020
Robbert Berkhout, wethouder duurzaamheid: “Haarlem wil in 2040 aardgasvrij zijn. Dat betekent dat de gemeente op zoek moet naar alternatieven voor verwarming van woningen en bedrijven. Met het onderzoek naar het gebruik van restwarmte zet Haarlem een belangrijke stap in de ontwikkeling van een warmtenet in Haarlem, te beginnen in Meerwijk. Het warmtenetwerk wordt een open warmtenet met warmte uit meerdere bronnen. Het datacenter kan de eerste belangrijke warmtebron worden als uit het onderzoek blijkt dat het haalbaar is.”
Pijpleiding naar huizen
Als het plan haalbaar is, wordt er in begin 2021 een nieuwe overeenkomst getekend om de ontwikkeling van het warmtenet in gang te zetten. Met een pijpleiding komt de restwarmte dan bij de huizen in Meerwijk en later in heel Schalkwijk. Met deze warmte kunnen 15.000 huizen worden verwarmd. Naast deze bron onderzoekt de gemeente meerdere bronnen. Zo is de gemeente ook bezig met het onderzoek naar aardwarmte.
Bekijk de video over de samenwerking tussen gemeente Haarlem, bedrijventerrein Polanenpark en CyrusOne.
–o–
Stap verder in onderzoek naar plek voor woonzorgvoorzieningen
- 14 september 2020
Domus(Plus) is een beschermde woonvorm waar 24 mensen wonen met een verslaving, psychosociale of psychiatrische problematiek, en vaak ook een verstandelijke beperking, die anders dakloos zijn en op straat rondzwerven. In een Domus (Plus) krijgen de bewoners langdurige ondersteuning en dagbesteding waardoor zij tot rust komen en de problematiek vermindert. Er is 24 uur per dag begeleiding en bewaking aanwezig. Skaeve Huse zijn kleine, eenvoudige woningen voor mensen die zich niet kunnen aanpassen aan het leven in een normale woonwijk en daar veel overlast veroorzaken. Bij Skaeve Huse is sprake van beperkte begeleiding, met name gericht op beheer en handhaving.
De gemeente voert een locatie-onderzoek uit en het is de bedoeling om in de eerste helft van 2021 te weten of er een geschikte plek in de stad is. Er wordt gezocht naar een plek voor Domus(Plus) en een andere plek voor maximaal zes Skaeve Huse.
Tot 1 oktober 2019 konden Haarlemmers locaties voorstellen die naar hun mening geschikt zijn voor een Domus (Plus) of Skaeve Huse. De voorstellen zijn nu getoetst aan vastgestelde criteria. Op basis van de toets is het merendeel van de voorgestelde locaties afgevallen. Tegelijkertijd kwamen uit de toets zes kansrijke locaties naar voren. Deze zes blijven geheim totdat de gemeenteraad een besluit heeft genomen en betrokkenen geïnformeerd zijn. De gemeenteraad wordt gevraagd een besluit te nemen voor welke van deze zes kansrijke locaties vervolgonderzoek wordt gedaan. Voor die locaties wordt vervolgens de inbreng gevraagd van betrokken wijkraden, inwoners en bedrijven uit de (directe) omgeving. Op basis van die inbreng kan de raad een definitieve keuze maken voor de meest geschikte locatie voor een Domus (Plus) en voor Skaeve Huse.