Gem. Haarlem 2020-08-01: Nieuwsberichten

Kunstwerk van Kenau hangt in de Jansstraat

  • 30 juli 2020

In de Jansstraat hangt sinds maandag een print van Kenau, die Haarlem verdedigt vanaf de Amsterdamse Poort tegen de Spanjaarden. De illustratie is gemaakt door de Haarlemse illustrator Thé Tjong-Khing en fotograaf Fjodor Buis.

 

De twee maakten de afbeelding al een paar jaar geleden voor het boek Haarlem Ongelogen www.fjodor.nl/haarlem-ongelogen. Nu hangt de illustratie op een doek van 4 bij 3 meter op de voormalige parkeerplaats tegenover de rechtbank, bij de ingang van de Wijngaardtuin. “Een mooie grote muur, waar veel mensen langslopen”, vertelt Fjodor Buis. “We hadden deze plek eigenlijk in gedachten voor de eerste stripmuur van Haarlem die Thé Tjong-Khing heeft gemaakt. Dat kon toen niet, omdat de locatie niet van de gemeente is. Die stripmuur is dus op de liftschacht van de parkeergarage Raaks gekomen. Maar het leek ons leuk om toch nog iets met deze muur te doen.”

Verjaardag Haarlem

De verjaardag van Haarlem was daar een mooie aanleiding voor. Op 23 november van dit jaar is het precies 775 jaar geleden dat Haarlem stadsrechten kreeg. “Veel van de evenementen die voor dit feestjaar gepland waren, kunnen door corona niet doorgaan. Dit leek ons een mooie manier om er toch aandacht aan te besteden. Bij de illustratie komt ook een bordje te hangen met daarop meer informatie over Kenau. Bies van Ede heeft voor Haarlem Ongelogen het verhaal geschreven.”

Het doek hangt in ieder geval tot 31 december op deze plek. “Maar eigenlijk hopen we dat het verlengd kan worden. Dan zou hier bijvoorbeeld ook steeds een ander doek kunnen hangen en er zo een mooie tentoonstellingsplek in de stad van maken.”

Fjodor Buis en Thé Tjong-King bij de illustratie. Foto: via Fjodor Buis

 

– O –

SportSupport Zomertour: gratis activiteiten voor kinderen

  • 29 juli 2020

De SportSupport Zomertour draait op volle toeren! Bijna iedere dag zijn er in Haarlem gratis sportactiviteiten voor kinderen van 6 tot en met 13 jaar. Zo hoeven kinderen die deze zomer thuisblijven zich niet te vervelen.

 

Foto: Renata Jansen Fotografie

De activiteiten worden begeleid door de buurtsportcoaches van SportSupport. De kinderen gaan bijvoorbeeld skeeleren, Ultimate frisbeeën en voetballen. En bij mooi weer natuurlijk een watergevecht! Aanmelden voor de activiteiten is niet nodig.

De Zomertour is van 13.00 tot 16.00 uur op de volgende locaties:

Nelson Mandelapark, Haarlem Noord
Maandag 3 en 10 augustus

Haarlem Schalkwijk
Dinsdag 4 augustus schoolplein Don Bosco
Dinsdag 11 augustus schoolplein De Wadden Molenwijk

DSK, Haarlem Oost (Jac. van Looystraat)
Woensdag 5 en 12 augustus

De Tulp, Haarlem-Centrum (Voortingplantsoen)
Donderdag 30 juli, 6 en 13 augustus.

 

 

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De Krim Haarlem