Gem. Haarlem 2020-08-28: Onnodig naar container lopen verleden tijd

By 28 augustus 2020 Berichten No Comments

Onnodig naar container lopen verleden tijd

  • 28 augustus 2020

Haarlemmers kunnen nu online checken of de restafvalcontainer in hun wijk vol zit of tijdelijk buiten gebruik is. Ook is te zien op welke dagen papier-, glas- textiel-, plastic, blik- en drinkpakkencontainers geleegd worden.

Bijdrage aan schonere stad

Het initiatief werd op 27 augustus gelanceerd door wethouder Openbare Ruimte Merijn Snoek en Haarlemmer Peter Boesveld. ‘Fijn dat inwoners nu zelf meteen kunnen zien hoe vol een container is en wanneer deze geleegd gaat worden. Dit gaat hopelijk zorgen voor minder afval naast de container en een schonere en prettigere leefomgeving.’ aldus Merijn Snoek.

Met dit initiatief van Spaarnelanden kan iedereen deze informatie makkelijk inzien voor hun wijk. De kaart met containers is te vinden op www.spaarnelanden.nl/check-je-container

Peter Boesveld is bewoner van de “Twister” gelegen in het Aziëpark. ‘Ik ben zelf erg betrokken bij het schoon en netjes houden van de omgeving rondom de flat. Ik en alle bewoners vinden het belangrijk om ons afval kwijt te kunnen. Hoe frustrerend is het als je met je afval beneden komt en de container is vol! Dan moet je weer helemaal naar boven met een volle vuilniszak. Dat is geen pretje voor de bewoners, waarvan de meeste niet meer de allerjongste zijn. Daarom is het fantastisch dat niet alleen ik, maar iedereen nu van tevoren, gewoon vanuit de eigen huiskamer kan zien hoe vol een container is en wanneer deze op de planning staat om geleegd te worden.’

Ontwikkeld in eigen beheer

Het initiatief is onderdeel van het containerbeheersysteem dat Spaarnelanden al langer gebruikt voor het legen en beheren van de containers in de stad. Een deel van het systeem is nu dus ook openbaar toegankelijk voor inwoners.

Het systeem is in eigen beheer ontwikkeld, samen met softwareontwikkelaar Hexapole en afdelingen die er dagelijks gebruik van maken, zoals chauffeurs, de onderhoudsploeg voor ondergrondse containers, de planning en de klantenservice. Met één blik in het systeem is direct duidelijk welke containers geleegd, gerepareerd of schoongemaakt moeten worden. Eén van de grootste voordelen van het systeem is dat routes slimmer en efficiënter kunnen worden ingepland, omdat containers pas geleegd worden als ze bijna vol zijn. Dat scheelt brandstof en CO2-uitstoot.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De Krim Haarlem