Gem. Haarlem 2020-09-05: Nieuwsberichten

By 5 september 2020 Berichten No Comments

‘Afgelopen maanden 2300 kilo voedsel gered’

 • 2 september 2020

Elk jaar gooien we 34 kilo voedsel per persoon weg. Best zonde. Daarom zet Haarlem Food Future zich in om voedselverspilling tegen te gaan. Bijvoorbeeld met de Doggy Bag en maaltijden van ‘gered voedsel’.

Van 1 t/m 7 september 2020 is het Verspillingsvrije Week, een landelijk initiatief dat aandacht vraagt voor voedselverspilling in Nederland. “Jaarlijks gooien we één derde van onze voedselproductie weg. Vooral brood en zuivel gaat einde dag de container in,” vertelt Nicole Gorris van Haarlem Food Future (HFF). Samen met inwoners, ondernemers en de gemeente zet HFF zich in voor het verduurzamen van de voedselvoorziening in Haarlem.

“Zo’n 60 restaurants in Haarlem doen inmiddels mee met de Doggy Bags, waarbij je overgebleven eten mee naar huis mag nemen.” Een ander initiatief is de ‘Gered voedsel schakelaar’ waar Nicole de spin in het web is. Zij verbindt supermarkten in Haarlem met verschillende sociale initiatieven in de stad. “Zo zorgen we ervoor dat voedsel niet wordt weggegooid op de houdbaarheidsdatum, maar naar instanties gaat die er prima maaltijden mee koken.”

Kratten vol gered voedsel

De afgelopen maanden gooide corona behoorlijk wat roet in het eten. Alle goedlopende projecten lagen ineens stil. Nicole: “Terwijl we voor corona op 150 geredde maaltijden per dag zaten! Alleen de 20 dakloze gezinnen in Velserpoort krijgen nog steeds dagelijks tussen de 5 en 10 voedselkratten van de PLUS uit Haarlem Noord. Deze gezinnen koken individueel en bij de rest van de initiatieven is dat gezamenlijk. Dat laatste kon ineens niet meer in deze gekke coronatijd. Kratten vol bleven er bij supermarkten staan, die ik in het weekend dan zelf ophaalde. Een deel daarvan ging naar de Beijneshal; de tijdelijke opvang voor dak- en thuislozen. Koken mocht daar echter niet. Dus ging er ook veel mee naar huis en deelde ik uit aan vrienden. Zo heb ik 2300 kilo voedsel gered. Natuurlijk hoop ik van harte dat de projecten in september allemaal weer gaan lopen!”

Zo snijdt het mes aan 2 kanten. Je doet iets aan de verspilling en je helpt kwetsbaren in onze samenleving.

BuurtBuik

Nicole doelt daarmee op de sociale initiatieven als Reakt, De Nieuwe Werf, Bij Bosshart en Het Leger des Heils, die vóór de coronacrisis ook kratten vol eten zelf ophaalden. “Zo koken ze bij dagopvang Reakt met overgebleven voedsel van Albert Heijn Vos Westergracht,” vertelt Nicole. Haar idee komt van het Amsterdamse project BuurtBuik, waar ze al jaren koken voor daklozen met eten uit de supermarkt dat als gevolg van de THT-datum de winkel uit moet. “Zo snijdt het mes aan 2 kanten. Je doet iets aan de verspilling en je helpt kwetsbaren in onze samenleving. Dat wilde ik ook graag voor Haarlem.”

THT & TGT

Om zelf verspilling tegen te gaan kookt Nicole regelmatig met producten die de Ten Minste Houdbaar Tot-datum (THT) zijn gepasseerd of een 35% kortingssticker hebben. “Daar is echt helemaal niets mis mee. Zeker niet bij producten met een THT-datum. Dat is een kwaliteitsdatum, waarna hooguit de smaak of kleur iets vermindert. Bij versproducten als vlees, zuivel en voorverpakte groente met een Te Gebruiken Tot-datum (TGT) moet je natuurlijk wel voorzichtiger zijn. Maar kijk, ruik en proef vooral voordat het de kliko ingaat. Weggooien kan altijd nog!”

34 kilo p.p.

De komende Verspillingsvrije Week is er om mensen meer bewust te maken van hun verspillingsgedrag. Zo gooiden we vorig jaar per persoon 34 kilo aan eten en drinken weg. “Maar we gaan vooruit”, vertelt Nicole. “In 2016 zaten we op 41 kilo. Maar stel dat je die 34 kilo niet zou verspillen, dan maak je 14% meer milieu-impact. Een behoorlijk verschil!”

Wat kan je zelf doen?

– 0 –

Vernieuwing en verduurzaming bibliotheken

 • 2 september 2020

De bibliotheek heeft verschillende taken en functies. Behalve het uitlenen van boeken, bieden de verschillende vestigingen steeds meer activiteiten op het gebied van taal, educatie en digitalisering. Om deze taken goed uit te kunnen voeren wil het college samen met de Bibliotheek Zuid-Kennemerland een groot bedrag investeren in verduurzaming en vernieuwing. De bibliotheken zullen groener, duurzamer en innovatiever worden en weer helemaal klaar zijn voor de toekomst en de wensen van de Haarlemmers.

De bibliotheek wordt ervaren als een plek waar je makkelijk binnenstapt om te studeren, te werken, de krant te lezen en elkaar te ontmoeten onder het genot van een kopje koffie of een drankje. Inwoners, ondernemers en organisaties krijgen een podium om activiteiten te organiseren in de bibliotheek. Zo hebben de verschillende vestigingen van de bibliotheek een belangrijke functie in de wijk. Een plek als een huiskamer waar Haarlemmers graag komen.

De Bibliotheek Zuid-Kennemerland heeft 4 vestigingen in Haarlem: in het Centrum, in Noord, Schalkwijk en Oost. Om al de activiteiten in een prettige omgeving te kunnen bieden, wil het college 6,5 miljoen euro investeren. De bibliotheek levert ook een bijdrage en werft fondsen om de vernieuwing nog beter vorm te geven. Onderhoud vindt met name plaats in de centrum vestiging. Het gebouw wordt verduurzaamd en krijgt een veel beter energielabel. De inrichting van de wijkbibliotheken wordt vernieuwd om de veranderende functie van de bibliotheek, van een “boeken- naar een mensenbibliotheek”, beter te kunnen ondersteunen. De Haarlemse bibliotheken krijgen een mooie impuls!

De commissie bespreekt de gewenste investering op donderdag 24 september a.s.

– 0 –

Talkshow Nieuw in Noord op 7 september

 • 2 september 2020

In Haarlem-Noord gebeurt veel en zijn er steeds meer initiatieven vanuit de buurten. Over alle ontwikkelingen in Noord is er na de zomerstop weer iedere eerste maandag van de maand de Talkshow Nieuw in Noord op de radio. Luister tussen 19.00 en 21.00 uur via FM 89,9, DAB+ digitale radio of www.haarlem105.nl.

De Talkshow wordt uitgezonden vanuit de studio van Haarlem 105, aan de Zijlweg Zijweg 10. Presentatoren Arno van het Verhalenhuis en Marcel van welzijnsorganisatie DOCK in Noord gaan tijdens de show in gesprek met diverse gasten.

Uitzending maandag 7 september

Luister maandag 7 september naar de nieuwe rubriek sport in Noord. Jochem de Boer van SportSupport vertelt meer over sportontwikkelingen en activiteiten. Daarnaast een interview met Bernice, die samen met actieve bewoners uit Delftwijk planten en struiken wil redden voordat ze weggaan door de sloop van het wooncomplex van Pré Wonen aan de Aart van der Leeuwstraat. Ze gaan op zoek naar andere locaties in de buurt. En vanaf september is er computerhulp in de Bibliotheek Noord. Hein Muller vertelt er meer over.

U kunt aan presentator Marcel Smeenk doorgeven wat leuk of juist jammer was de afgelopen maand in Haarlem-Noord. Stuur uw suggestie tot en met maandag 7 september 14.00 uur aan msmeenk@dock.nl.
Zanger en tekstschrijver Koen Alvarez zorgt voor live muziek. Verder tips over activiteiten in Noord de komende maand. En als afsluiting vertelt Henny Hofstee weer een mooi en passend verhaal.

Uitzending gemist

Heeft u een uitzending gemist? U kunt uitzendingen terugluisteren via www.haarlem105.nl.

Meer informatie

De volgende talkshow is maandagavond 1 april. Meer informatie over de Talkshow Nieuw in Noord vindt u op www.verhalenhuishaarlem.nl.

– 0 –

Haarlem Culinair in aangepaste vorm

 • 2 september 2020

Na Haarlem Jazz & More is het nu de beurt aan Haarlem Culinair in aangepaste vorm. De gemeente verleende de evenementenvergunning na goed en intensief overleg met de organisator en de hulpdiensten.

Net als Haarlem Jazz & more wordt Haarlem Culinair een volledige sit-down editie waarbij alle bezoekers een vaste zitplaats hebben. Van tevoren moet een kaartje worden gekocht. Hierdoor heeft de organisatie de contactgegevens van de bezoekers. Op deze manier kunnen de coronaregels die op het evenemententerrein gelden vooraf bekend worden gemaakt. Het evenemententerrein op de Grote Markt is dus alléén toegankelijk voor bezoekers met een ticket.

Het eerste evenement in Haarlem, Haarlem Jazz & More, is goed verlopen. Deze ervaringen zijn meegenomen in de plannen voor Haarlem Culinair. Om het evenement weer veilig te laten verlopen en de verspreiding van het coronavirus te voorkomen, gelden nu de volgende voorwaarden voor het evenement:

 • Het evenement is alléén toegankelijk met een van tevoren gekocht ticket
 • Het evenemententerrein is volledig omheind
 • De contactgegevens worden bij reservering opgevraagd
 • De bezoekers zijn op de hoogte van de coronaregels
 • De bezoekers krijgen een vaste zitplaats aangewezen
 • Het evenement telt niet meer dan 300 bezoekers om zo de 1,5 meter tot elkaar te kunnen garanderen.
 • Tafels zijn voorzien van kuchschermen
 • Bezoekers krijgen bij aankomst een gezondheidscheck
 • Hygiëneregels worden gewaarborgd. De toiletten worden extra schoongemaakt en er zijn desinfectiepalen aanwezig
 • Bezoekers krijgen een tijdslot voor het betreden van het evenemententerrein.
 • Er is een routing aanwezig voor gescheiden publieksstromen
 • Er worden stewards ingezet om bezoekers te wijzen op de coronaregels.
 • Er kan alleen met pin betaald worden.

Zolang het virus er is, moeten we ons aan hygiënevoorschriften en gedragsregels houden. Naast de specifieke regels voor het evenement blijft nog steeds het volgende van groot belang:

 • Houd altijd 1,5 meter afstand
 • Nies en hoest in uw elleboog
 • Was vaak uw handen met zeep
 • Klachten? Blijf thuis en laat u testen.

Alleen samen houden we corona onder controle.
Kijk voor meer informatie over het organiseren van evenementen tijdens corona op www.haarlem.nl/evenementen.

– 0 –

OV-haltes in Haarlem toegankelijk voor iedereen

 • 1 september 2020

Mensen met een beperking willen graag, net als ieder ander, zo zelfstandig mogelijk reizen en gebruikmaken van het openbaar vervoer. Met het aanpassen van 38 bushaltes in Haarlem is de toegankelijke stad weer een stap dichterbij. De bushaltes zijn opgehoogd waardoor het makkelijker is om in en uit te stappen. Ook zijn er geleidelijnen aangelegd zodat mensen met een visuele beperking kunnen voelen waar de ingang van de bus is.

De  gemeente heeft ervaringsdeskundigen en de ambassadeurs van de toegankelijke stad betrokken en hen gevraagd mee te denken met de aanpassingen. De ambassadeurs zijn een groep Haarlemmers met uiteenlopende beperkingen die zich inzetten voor een toegankelijke stad. Bep Piët en José Hamers: ”De gemeente weet ons als ervaringsdeskundigen te vinden en dat is fijn. Ook in de toekomst hopen we deze waardevolle samenwerking voort te zetten.”

Wethouder Meijs: “Het is onze ambitie om zo toegankelijk mogelijk te zijn, een stad waar alle Haarlemmers mee kunnen doen. Dat is voor mensen met een beperking niet altijd vanzelfsprekend. We zijn er nog niet, maar met deze aanpassingen is weer een drempel weggenomen voor een grote groep mensen.“

Werkzaamheden afgerond

De provincie Noord-Holland heeft subsidie verleend voor het aanpassen van de 38 bushaltes. Nagenoeg alle bushaltes in Haarlem zijn nu toegankelijk. Een aantal bushaltes wordt nog aangepast tegelijkertijd met geplande werkzaamheden. Eind 2021 zijn alle haltes in Haarlem aangepast.

– 0 –

‘Wij zijn de ogen en oren van de wijk’

 • 1 september 2020

De 4 wijkraden in Schalkwijk hebben al veel voor elkaar gekregen in hun stadsdeel. Dat kan gaan om kleine dingen, zoals het plaatsen van een picknicktafel of speeltoestel, maar ook voor grotere kwesties maken ze zich hard.

Zoals de geplande opknapbeurt voor de straten en pleinen in een deel van Meerwijk. “Dit is een ingrijpend project, omdat de wijk dan meteen ook een warmtenet krijgt”, vertelt Marijke ’t Hart, voorzitter van wijkraad Meerwijk. “De bewoners en de wijkraad worden betrokken bij de inspraak. Wijkraad Boerhaavewijk heeft de parkeerproblemen bij de Lidl onder de aandacht van de gemeente gebracht. De grootste problemen daar zijn nu opgelost.”

Meer invloed

De eerste wijkraden werden opgericht in de jaren zeventig. Bewoners organiseerden zich in wijkraden om zo een gesprekspartner van de gemeente te zijn. “Dat is in Schalkwijk goed gelukt”, zegt Riet Ooms, voorzitter van wijkraad Molenwijk. “Voor de gemeente zijn wij de oren en ogen van de wijk. We weten wat er speelt en kunnen de gemeente gevraagd en ongevraagd adviseren over zaken die onze wijk aangaan. Voor een inwoner is de drempel om de gemeente te benaderen met een bezwaar of zienswijze vaak hoog. Bovendien is niet altijd duidelijk bij wie je het beste terecht kunt. Wij kunnen buurtbewoners hierbij helpen.”

Overleg met de burgemeester

Als je als wijkraad iets wilt bereiken, kun je beter constructief samenwerken dan telkens de hakken in het zand zetten, leert de ervaring. Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd wordt, liefst al in een vroeg stadium. “Dat worden we zeker”, zegt Yvonne van Schie, voorzitter van wijkraad Europawijk. “Vier keer per jaar hebben we overleg met onder meer burgemeester Jos Wienen, woningcorporaties, wijkagenten, Spaarnelanden en maatschappelijk werkers. Hierdoor weten wij vaak al vroeg wat er speelt, in de wijk en bij de gemeente. Daarnaast zitten we maandelijks met het gebiedsmanagent van de gemeente aan tafel.”

Wijkraden werken samen

Regelmatig bundelen de 4 wijkraden hun krachten. Als er onderwerpen spelen die heel Schalkwijk aangaan, benaderen de voorzitters de gemeente samen. “Zo hebben we onze bezwaren tegen de plannen om zonnepanelen op de plassen rondom Schalkwijk aan te leggen, kenbaar gemaakt”, vertelt Yvonne. “We worden nu betrokken bij het onderzoek naar andere mogelijkheden om in Schalkwijk zonnepanelen te plaatsen. Met de ondernemers en bouwpartners van Centrum Schalkwijk hebben we bereikt dat rondom het nieuwe winkelcentrum een grotere diversiteit aan woningen wordt gebouwd. Ook hebben we onze zorgen geuit over de manier waarop tijdens de bebouwing van Schalkwijk Midden de toegang naar de Italiëlaan vanaf de Europaweg zou worden afgesloten. We hebben de gemeente meerdere malen verzocht het plan te heroverwegen – met succes.”

Dertig wijkraden

Gemeente Haarlem werkt graag samen met de 30 wijkraden die de stad telt en ondersteunt hen waar nodig. Ze hebben hiervoor zelf aanbevelingen gedaan in gesprekken met de gemeente over hun rol in de gemeentelijke besluitvorming. Zo spraken ze de behoefte uit om vaker kennis en ervaringen met elkaar te delen, iets wat de gemeente graag wil faciliteren. Ook zou de gemeente kunnen helpen nieuwe mensen te betrekken bij het wijkraadswerk. Wijkraad Boerhaavewijk bijvoorbeeld zoekt al een paar maanden een nieuwe voorzitter. Dit artikel is een van de manieren waarop de gemeente deze vacature bij een breed publiek onder de aandacht brengt.

Woont u in Boerhaavewijk, heeft u bestuurlijke ervaring en wilt u iets voor uw wijk betekenen? Dan komt het bestuur graag met u in contact. Meer weten? Kijk op www.boerhaavewijk.nl.

Tekst: Els Meijers / Gemeente Haarlem

– 0 –

Hulp voor het betalen van schoolkosten

 • 31 augustus 2020

Een nieuw schooljaar betekent voor veel ouders extra kosten voor hun schoolgaande kind(eren). Heeft u een laag inkomen? Dan kan de gemeente helpen.

De gemeente heeft twee regelingen waarvan u gebruik kunt maken:

• Tegemoetkoming schoolkosten
• Tegemoetkoming huiswerkbegeleiding of bijles

De Tegemoetkoming betekent dat er extra geld is om bijvoorbeeld kleding voor de gymles, een schoolreisje of de ouderbijdrage te betalen. Inwoners met een HaarlemPas en schoolgaande kinderen hebben in juli een aanvraagformulier ontvangen. Haarlemmers met een laag inkomen die (nog) geen HaarlemPas hebben, kunnen op de website kijken of ook zij in aanmerking komen voor de Tegemoetkoming Schoolkosten
De Tegemoetkoming voor huiswerkbegeleiding of bijles is voor schoolgaande kinderen tot 18 jaar met HaarlemPas.

Extra!

Net zoals vorig jaar krijgen kinderen bij de Tegemoetkoming schoolkosten € 50 extra. Kinderen die op de bijgevoegde ansichtkaart vertellen hoe zij hun geld hebben besteed, krijgen als beloning een VVV cadeaubon van € 15.

– 0 –

Een straat zonder auto’s om veilig te spelen

 • 31 augustus 2020

Deze zomer maakten auto’s tijdelijk plek voor speeltoestellen in de Tweede Hogewoerddwarsstraat. Ieder jaar organiseren de bewoners hier een Leefstraat. Dit jaar in aangepaste vorm door de coronamaatregelen.

Met een Leefstraat richten bewoners hun straat tijdelijk in als een plek waar ze vrij gebruik van kunnen maken. Daarvoor wordt de straat tijdelijk afgesloten voor auto’s en ander verkeer. Hierdoor ontstaat ruimte om als buren meer samen te doen en kunnen kinderen veilig buiten spelen. In Haarlem Noord zijn ieder jaar verschillende Leefstraten. In 2015 was de Leefstraat in de Tweede Hogewoerddwarsstraat zelfs de eerste in Nederland! Deze zomer organiseerden de bewoners dit voor de 6e keer. Vanwege de coronamaatregelen was een Leefstraat zoals andere jaren niet mogelijk, maar werd het een autoluwe ‘samen-speelstraat’. Bewoonster Marie-Anne Zuidhof en haar zoon Floris vertellen wat een Leefstraat buren oplevert.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over het organiseren van een Leefstraat/autoluwe straat op www.haarlem.nl/autoluwe-straat-organiseren.

– 0 –

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De Krim Haarlem