Gem. Haarlem 2020-09-26: Nieuwsberichten

By 26 september 2020 Berichten No Comments

Meldformulier bijeenkomst meer dan 50 personen online

  • 24 september 2020

Sinds woensdag 23 september 2020 is het meldformulier voor een bijeenkomst van meer dan 50 personen online. Het is verplicht om een bijeenkomst met meer dan 50 personen te melden. Het formulier vindt u op de website van de Veiligheidsregio Kennemerland.

Update:

Met de invoering van de landelijke maatregelen op dinsdag 29 september om 18:00 uur gaat de meldplicht voor een bijeenkomst van 50 personen of meer niet meer op. Je mag namelijk niet meer met 50 personen samenkomen.

– 0 –

Archeologisch Museum Haarlem na 6 maanden weer open

  • 24 september 2020

Na meer dan 6 maanden dicht te zijn geweest door de Corona-perikelen, is het Archeologisch Museum Haarlem op woensdag 23 september weer geopend. Wethouder Marie-Thérèse Meijs zette om 13.00 uur het stoplicht op groen en zette de deur van het museum open voor het publiek. Zij opende hiermee ook de nieuwe vaste presentatie ‘6000 jaar Haarlem’. Het museum aan de Grote Markt is vanaf nu weer te bezoeken op woensdag en zondag. De toegang is gratis.

Wandel langs 6000 jaar Haarlem

Er is in de afgelopen maanden ook hard gewerkt aan de nieuwe vaste presentatie ‘6000 jaar Haarlem’. In vier vitrines krijgt de bezoeker een overzicht van 6000 jaar archeologische geschiedenis van de stad. Te zien zijn onder andere de oudste vondsten, zoals stenen bijlen van 6000 jaar oud, vuurstenen werktuigen en aardewerk uit de prehistorie. Ook zijn nieuwe vondsten te zien als een prehistorische houten hak of pootstok, gevonden bij de Dreef en een 16e-eeuwse houten vogelkooi. Vondsten die  vertellen over ambachten, handel en ook alledaagse gebruiksvoorwerpen geven een indruk van het leven, koken, eten en spelen in middeleeuws Haarlem en daarna.

Corona-proof open met stoplicht

Het museum is open onder strikte Corona-proof maatregelen en is open op woensdag en zondag van 13.00-17.00 uur. Er mogen maximaal 8 bezoekers (ouder dan 13 jaar) tegelijk in het museum zijn. Een stoplicht bij de voordeur geeft aan of er plaats is voor bezoekers, bij groen kan men naar binnen en bij rood nog even wachten. De ingang is aan de Grote Markt en via een vaste route in het museum komt de bezoeker aan de achterkant van de Vleeshal, in de Spekstraat het museum uit.

– 0 –

Haarlem hijst de vlag tijdens de Gemeenten4GlobalGoals Vlaggendag

  • 25 september 2020

De gemeente Haarlem ondersteunt de Gemeenten4GlobalGoals Vlaggendag, een campagne opgezet door de Vereniging Nederlandse Gemeentes (VNG). Meer dan 50 Nederlandse gemeenten hijsen op 25 september 2020 de Global Goals-vlag. Dat is 5 jaar nadat de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen door de Verenigde Naties (VN) zijn aangenomen. Deze actie maakt de inzet van Nederlandse gemeenten voor het behalen van de doelen zichtbaar.

In 2015 heeft de VN 17 ambitieuze doelen voor duurzame ontwikkeling vastgesteld. Deze ‘Sustainable Development Goals’ moeten een eind maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering. Waar het ene land nog hard moet werken aan gezondheidszorg, moet het andere land harder werken aan goed onderwijs. Datzelfde geldt voor gemeenten die de goals omarmen, want lokale invulling van de doelen vraagt om aansluiting bij de lokale realiteit en behoeften.

Gemeenten4GlobalGoals – Samen op weg naar een duurzame wereld!

– 0 –

Reactie gemeente Haarlem benoeming stadsdichter

  • 24 september 2020

De gemeente Haarlem ontving veel reacties op de benoeming van de nieuwe stadsdichter Darryl Danchelo Osenga, met artiestennaam Insayno, in verband met een rapsong uit 2012 waarin hij de vergelijking trekt tussen de Holocaust en de slavernij.

Voor de gemeente Haarlem is iedere bagatellisering van de Holocaust onaanvaardbaar. In een gesprek met de stadsdichter hebben burgemeester Wienen en wethouder Meijs uitgebreid gesproken over zijn activistische verleden. In dat gesprek is het vertrouwen gegroeid dat Darryl Danchelo Osenga een tweede kans verdient. Insayno heeft publiekelijk zijn excuses aangeboden en afstand genomen van de eerdere teksten.

– 0 –

Uitbreiding terrassen met 10 dagen verlengd

  • 24 september 2020

De terrasuitbreiding in Haarlem wordt met 10 dagen verlengd, horecaondernemers mogen t/m 25 oktober gebruikmaken van deze regeling. De herfstvakanties lopen op deze datum af. Met de verlenging kan de horeca de vakantieperiode gebruiken om omzetverlies door corona enigszins te verminderen.

Het college van Burgemeester en Wethouders besloot dinsdag 22 september tot de verlenging van de terrasuitbreiding.

De eerder opgestelde tien gouden terrasregels blijven van kracht t/m 25 oktober.

– 0 –

Recreatiegebieden ‘s nachts verboden terrein

  • 24 september 2020

In recreatiegebieden Spaarnwoude, De Groene Weelde, het Haarlemmermeerse Bos en Toolenburgerplas is het niet langer toegestaan om tussen 22.00 en 6.00 uur aanwezig te zijn. Dit besluit is genomen om te zorgen dat er geen illegale feesten worden georganiseerd. Er is op dit soort feesten een groot risico op verspreiding van het coronavirus. Het besluit past binnen de aanvullende maatregelen die de veiligheidsregio Kennemerland neemt vanwege het toenemende aantal besmettingen.

Volgens de Veiligheidsregio Kennemerland zijn er afgelopen maanden diverse illegale feesten gehouden in recreatiegebieden in deze regio. Aanwezigen houden daar geen 1,5 meter afstand van elkaar en leven de hygiënemaatregelen niet na, zoals schoon sanitair. Deze feesten zijn dus onverantwoord. Het coronavirus kan zich er razendsnel verspreiden.

Het aantal positief geteste jongeren tussen de 19 en 29 jaar is relatief hoog en neemt steeds meer toe. Illegale feesten worden juist door deze groep jongeren bezocht. In het belang van de volksgezondheid is besloten om de genoemde recreatiegebieden ’s nachts te sluiten.

Dit zijn de gebieden waar het geldt.

Uitzonderingen

Op basis van de noodverordening is het mogelijk om gebieden aan te wijzen waar mensen niet mogen komen en om gebieden aan te wijzen waar mensen geen geluidsapparatuur bij zich mogen hebben. Er geldt in de bovengenoemde recreatiegebieden ’s nachts ook een verbod voor het bij je dragen van geluidsapparatuur. Uitzondering op het verbod geldt voor bestemmingsverkeer, passanten en personen die werkzaam zijn in de gebieden. Het gebiedsverbod geldt ook voor de toegangswegen naar de recreatiegebieden, onder de viaducten en overkappingen bij de A9 en A200.

Verbod op geluidsapparatuur Zandvoort en Bloemendaal

Op de stranden van Zandvoort en Bloemendaal was het al verboden om geluidsapparatuur te gebruiken. Daar werkte deze maatregel goed en wordt het voortgezet.
De noodverordening van veiligheidsregio Kennemerland geldt voor de gemeenten Beverwijk, Bloemendaal, Haarlem, Haarlemmermeer, Heemskerk, Heemstede, Uitgeest, Velsen en Zandvoort.

Bekijk de noodverordeningen op de website van de VRK.

 – 0 –

Haarlem doet mee aan de Dutch Sustainable Fashion Week 2020

  • 21 september 2020

Haarlem doet weer mee aan de Dutch Sustainable Fashion Week. Kleding maken kost veel water en energie. De Dutch Sustainable Fashion Week (DSFW) wil mensen daar op een positieve manier bewust van maken. Samen met de DSFW en NAOMI Haar Atelier organiseert de gemeente in de week van 24 t/m 30 september verschillende activiteiten, zoals de Groene Textielroute en een fototentoonstelling in etalages van duurzame koplopers.

Tijdens de DSFW loopt er een Groene Textielroute door de stad. Deze kun je online bekijken, maar herken je ook aan de iconen op de grond en de uithangborden. In de etalages van de meest duurzame koplopers met dameskleding hangen modefoto’s met hun kleding. Verder kun je workshops volgen, een documentaire streamen en een stylingsessie bijwonen.

Tentoonstelling modebeelden

Naomi is eigenaar van NAOMI Haar Atelier in de Schagchelstraat; een creatieve plek waar ze samenwerkt met zelfstandige haarstylisten. “Gelukkig willen steeds meer mensen duurzamer leven. In mijn atelier maken we steeds bewustere keuzes in de producten die we gebruiken en verkopen. Toen ik vorig jaar over de Dutch Sustainable Fashion Week hoorde, miste ik het echte fashion gevoel.” Naomi zocht contact met de gemeente en opperde het plan voor onder andere een tentoonstelling met modebeelden met de kleding van de winkels zelf. Samen met de gemeente organiseerde ze hiervoor een fashion shoot met kleding van winkeliers die duurzame merken of tweedehands dameskleding verkopen. Ook voor de make-up en de haarproducten zijn duurzame merken gebruikt. “Ik vind het belangrijk dat ondernemers die duurzame spullen verkopen anderen inspireren om de keuze te maken voor het kopen of verkopen van duurzame merken. En juist in deze moeilijke tijd van de coronacrisis is het belangrijk dat lokale ondernemers de aandacht krijgen die ze verdienen. Tijdens de DSFW vind je de beelden terug in de etalages van deelnemende winkels. Een compliment naar hun eigen duurzame kleding!” Je vindt de modebeelden in de etalages van Sur Atelier, Puc Bags, Yoga Specials, BrandMission, Paragons en Kpa.

Meer activiteiten in Haarlem tijdens DSFW

Kijk op de website van de Dutch Sustainable Fashion Week voor meer activiteiten in Haarlem en informatie over deze week.

– 0 –

Al het nieuws

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De Krim Haarlem