Nieuwsberichten 03 december 2020
De gemeente Haarlem heeft één of meer nieuwe nieuwsberichten gepubliceerd.
Hieronder ontvangt u een overzicht van de meest recente nieuwsberichten.
‘Mijn radioreportages kunnen mijn dood worden’
- 2 december 2020

Normaal gesproken woont Gaca met zijn vrouw en kinderen in een grote stad in Burundi. Op papier is hij zelfstandig ondernemer, maar in werkelijkheid journalist en mensenrechtenactivist. Zijn ondernemerschap is de perfecte dekmantel om op openbare plekken te komen, te zien wat er gebeurt en mensen te spreken. Zo kan Gaca de wereld buiten Burundi vertellen over de enorme schending van mensenrechten in zijn land.
Geen persvrijheid
Nu is hij in Haarlem, waar hij even rust kan vinden. Het contrast met het gevaar in zijn thuisland is groot. “Na dreigingen en geweld zenden we onze radioreportages uit via Rwanda”, vertelt Gaca. “Ook internationale zenders als BBC en Voice of America zijn geboycot. Persvrijheid is er niet, alles wordt gecensureerd door de regeringspartij. In ons land hebben we hoofdzakelijk twee partijen; de regerende en oppositiepartij CNL en nog een paar ‘satellite parties’ die onder de regeringspartij vallen. In de praktijk betekent dit dat mensen met een andere mening worden opgepakt, gemarteld en zelfs vermoord.
Daarnaast zijn vrouwen en meisjes vaak slachtoffers van verkrachting. Mensenrechten zijn hier ver te zoeken. Ik las dat er in jullie land wel twintig partijen zijn. Bijzonder dat dit kan zonder te vechten om de macht. Het is totaal onlogisch om iemand die niet tot jouw partij behoort te vermoorden of op te pakken. Hier hebben mensen respect voor elkaar en laten ze je in hun waarde.”
Shelter City
Haarlem doet sinds 2017 mee aan het Shelter City project. “Als sociale stad vinden wij het belangrijk deze mensenrechtenactivisten onderdak te bieden”, vertelt wethouder Marie-Thérèse Meijs. “Zij kunnen hier in een veilige omgeving tot rust komen en hun verhaal vertellen. Daarmee maken zij ons bewust van wat er gaande is in hun land.”
Ook in tien andere Nederlandse steden worden mensen als Gaca tijdelijk opgevangen. Het gaat bijvoorbeeld om journalisten, advocaten, kunstenaars of gemeenschapsleiders. In Haarlem zorgen Vluchtelingenwerk en de Pletterij samen met een team vrijwilligers voor een betekenisvol verblijf. Daar horen het uitbreiden van zijn netwerk en het ontdekken van de stad en omgeving bij, zodat hij weer genoeg energie heeft voor zijn terugkeer in december. Gaca volgt in Den Haag bij Justice&Peace – de organisatie achter het Shelter City project – verschillende trainingen.
Mensen met een andere mening worden opgepakt, gemarteld en zelfs vermoord.
Waardevolle contacten
Vluchtelingenwerk is één van de organisaties die Gaca bijstaat. “We helpen Gaca met het leggen van sociale contacten; best uitdagend in coronatijd. Maar met verschillende Haarlemmers verkende hij inmiddels al fietsend de omgeving en hij ontmoette wethouder Meijs op het stadhuis. Zowel online als in Den Haag volgt hij allerlei trainingen. Over digitale veiligheid bijvoorbeeld en hoe om te gaan met stressvolle situaties. In Den Haag maakte hij ook kennis met de andere mensenrechtenactivisten. Contacten die enorm waardevol zijn om kennis en ervaringen te delen. Fijn dat Gaca in Haarlem op adem kan komen, zich geestelijk kan ontspannen en even niet in gevaarlijke situaties hoeft te zijn. Dat waardeert hij enorm; sinds 2015 heeft hij zich niet meer zo veilig gevoeld!”
Het is mijn missie om wandaden aan de kaak te stellen, hoe zwaar en gevaarlijk dat ook is.
Ogen niet sluiten
Gaca: “Misschien voelt Haarlem nu een beetje als vakantie. Maar eenmaal terug in Burundi kom ik in een verscheurd land. Waar je als je de deur uit gaat, nooit weet of je weer thuiskomt. Dat geldt ook voor mij. Laatst nog zijn er 47 mensen dood gevonden in een rivier; de meesten onherkenbaar verminkt door martelingen. Het is mijn missie om dit soort wandaden aan de kaak te stellen, hoe zwaar en gevaarlijk dat ook is. Want als ik mijn ogen en mond hiervoor sluit, voelt het net alsof ik dit geweld steun.
Mijn artikelen en reportages deel ik met collega’s in Kigali in Rwanda, waarna ze anoniem gepubliceerd worden in Kenia en Oeganda. Via social media, website en een magazine gaan ze de wereld in. Zo bereiken we steeds meer mensen en doen we verslag van de enorme schending van mensenrechten in Burundi. Ik wil de mensen hier dan ook vragen hun ogen en camera’s te richten op de situatie daar en de slachtoffers van mensenrechtsschendingen en hun getroffen families te helpen. Alleen met druk van buitenaf gaat er hier iets veranderen!”
Tekst: Sabina Bles / Gemeente Haarlem | Foto: Jurriaan Hoefsmit
Luister naar de Talkshow Nieuw in Noord op 7 december
- 3 december 2020
De Talkshow wordt uitgezonden vanuit de studio van Haarlem 105, aan de Zijlweg Zijweg 10. Presentatoren Arno van het Verhalenhuis en Marcel van welzijnsorganisatie DOCK in Noord gaan tijdens de show in gesprek met diverse gasten.
Uitzending maandag 7 december
Luister maandag 7 december naar tips voor boeken uit en over Haarlem-Noord door Anneke Lissenberg, van voormalige boekhandel Gillissen en Co aan de Rijksstraatweg. Daarnaast vertelt cultuurcoach van Stichting Hart, Merel van Velzen, over wat zij doet en wat er nog gaat komen voor cultuur in Noord. Het Kleverhuis aan de Maerten van Heemskerckstraat is sinds burendag open. Timo Stevens, één van de initiatiefnemers, vertelt wat er al gebeurt en wat er nog meer mogelijk gaat zijn.
Verder tips over activiteiten in Noord de komende maand. En als afsluiting vertelt Henny Hofstee weer een mooi en passend verhaal.
Uitzending gemist
Heeft u een uitzending gemist? U kunt uitzendingen terugluisteren via www.haarlem105.nl.
Meer informatie
Meer informatie over de Talkshow Nieuw in Noord vindt u op www.verhalenhuishaarlem.nl.
Sport verenigt Haarlem
- 3 december 2020

Sporten en bewegen geeft plezier, verbetert de gezondheid en zorgt voor sociale contacten. Verenigingen, organisaties, sport- en beweeggroepen en de gemeente stimuleren Haarlemmers dan ook om te blijven sporten en bewegen op een plezierige, veilige en door henzelf gekozen manier. Het Sportakkoord is hier onderdeel van. Sporten en bewegen is altijd al goed voor u geweest, maar in deze coronaperiode wordt dat extra duidelijk. Door coronamaatregelen gaat dat nu op een andere manier.
Meedoen
Heeft u een initiatief en bent u benieuwd hoe het Sportakkoord kan ondersteunen? Lees meer informatie op www.sportsupport.nl/sportakkoord.
Initiatiefnemers aan het woord
In onderstaande video’s vertellen initiatiefnemers over hun initiatief en het Sportakkoord. Bekijk de video’s op www.sportsupport.nl/lopende-programmas-sportakkoord-haarlem. De video’s zijn in het voorjaar van 2020 opgenomen aan het begin van de coronaperiode.
Handbal in Schalkwijk
Inemarie en Elizabeth hebben mede dankzij het Sportakkoord een meidenhandbalinitiatief opgezet in Schalwijk. Stichting Palanka Negra, Inemarie Dekker (ZZP), SportSupport en De Blinkert werken hiervoor samen.
Cricket in Oost
Ook cricketclub Rood en Wit draagt bij aan de doelen van het Sportakkoord! Met sport wil de club ouderen uit de buurt verbinden met het complex en de verenigingen. Rood en Wit, HKC Oosterkwartier, DOCK, Fysio Teding van Berkhout, Stichting Samen, SportSupport, InHolland en gemeente Haarlem werken hiervoor samen.
Vitaal in Zuid-West
Iedere dinsdagochtend sport Vitaal Haarlem met enthousiaste 60-plussers om balans, conditie en spierkracht te verbeteren. SV Alliance’22, Vitaal Haarlem, CIOS en SportSupport werken hiervoor samen.
Daan Sport in Schalkwijk
Daan Sport laat zien hoe ze tijdens de coronaperiode toch sporten mogelijk maken voor leden. Binnen het Sportakkoord leren wij van elkaars ervaring.
Foto: schermafbeelding uit de video waarin Elizabeth vertelt over het handbalproject. De video is gemaakt door Triple ThreaT.
Brandende straatverlichting overdag?
- 3 december 2020
Door de oude kastjes blijft de straatverlichting rond zo’n kastje overdag branden. Dit kan worden doorgegeven aan de gemeente, net zoals een normale storing aan de straatverlichting, door een melding te doen via www.haarlem.nl/melding.
Liander hoopt dat alle kastjes nog in december zijn opgespoord, waardoor er overdag geen brandende lantaarnpalen meer zijn.
Kijk voor meer informatie op de website van Liander.
Roze zaterdag
- 2 december 2020
Roze Zaterdag is een evenement waarop gevierd wordt dat iedereen zichzelf mag zijn. Wat je geaardheid ook is. Het is een dag waarop mensen uit de LHBTI-gemeenschap laten zien dat ze trots zijn op wie ze zijn. Roze Zaterdag wordt gevierd op de laatste zaterdag van juni.

De naam ‘Roze Zaterdag’ werd bedacht door de actiegroep ROZA. ROZA organiseerde op 14 april 1979 een demonstratie in Roermond naar aanleiding van uitspraken van een bisschop over homoseksualiteit. Dit was de eerste protestdemonstratie waaruit Roze Zaterdag is ontstaan.
Roze Zaterdag kenmerkt zich door de traditionele uitbundige parade. In die parade lopen regelmatig bekende Nederlanders mee.
De stichting Roze Zaterdagen beslist jaarlijks in welke stad de Roze Zaterdag zal plaatsvinden. In 1989 vond de eerste Roze Zaterdag plaats in Haarlem. In 1996 volgde een tweede editie en in 2012 een derde. Haarlem mocht zich tijdens die edities de ‘Roze Stad’ noemen. Het hele jaar waren er allerlei activiteiten met als thema ‘vier de verschillen’.

Haarlem is sinds 2012 Regenboogstad. Wat houdt dat in? In Haarlem telt iedereen en doet iedereen mee, ongeacht seksualiteit of afkomst. De gemeente spant zich daarom in voor gelijke rechten en sociale acceptatie van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgender- en intersekse personen.

Al het nieuws