Gem. Haarlem 2020-12-10: Nieuwsberichten

By 10 december 2020 Berichten No Comments

Gemeente Haarlem

Nieuwsberichten

10 december 2020

De gemeente Haarlem heeft één of meer nieuwe nieuwsberichten gepubliceerd.

Hieronder ontvangt u een overzicht van de meest recente nieuwsberichten.

 

Hoe wilt u later wonen?

 • 7 december 2020

Later als je oud bent, het klinkt soms nog zo ver weg. Toch is het geen gek idee om nu al na te denken over uw woonwensen voor later. Juist nu u nog fit en gezond bent.

Wilt u kleiner of gelijkvloers? Geen tuin, maar juist een balkon? Of samen met anderen in een woongroep? Eén advies van ervaringsdeskundigen: wacht niet met kiezen tot u iets mankeert. Grote kans dat er dan niet veel meer te kiezen valt.

Hulp van de verhuiscoach

Langer zelfstandig wonen, op een plek die bij je past. Dat valt soms niet mee, weet ook verhuiscoach Veerle Sterk. Via DOCK in Schalkwijk ondersteunt ze 65-plussers met een sociale huurwoning met allerlei praktische zaken rondom een verhuizing. “Volgens de regeling ‘Ouder worden & prettig wonen’  hebben ouderen in een sociale huurwoning met een trap of woning die alleen via een trap bereikbaar is, voorrang op een gelijkvloerse woning zónder trap. De digitale aanvraag daarvoor loopt via Woonservice. Soms hebben mensen hulp nodig bij zo’n aanvraag, simpelweg omdat ze geen mailadres hebben of zich digitaal niet kunnen redden. Vaak bied ik ook een luisterend oor, want verhuizen zorgt voor nogal wat spanning. En ik breng alle praktische zaken in kaart; welke abonnementen lopen er, wie krijgt een adreswijziging, hoe zit het met de huisarts en apotheek? Dat soort dingen. Mensen zijn daar ontzettend blij mee; het vermindert de stress aanzienlijk. Het enige wat ik niet doe is inpakken! En hoewel de weg naar een nieuwe woning voor velen een gedoe is, willen ouderen vaak meteen verhuizen als het eenmaal zo ver is. Helaas zijn gelijkvloerse woningen nogal schaars. Reden te meer om je op tijd in te schrijven!”

Mogelijkheden

Tegenwoordig wordt er van ons verwacht dat we zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Daarom is het slim om op tijd te checken of uw huis een plek is waar u comfortabel en veilig oud kunt worden. Nu woont u er misschien nog prettig, maar hoe is dat over 10, 20 jaar?

Of u nu een koop- of een huurwoning heeft, het is altijd goed om op tijd te informeren naar de mogelijkheden. Van het aanpassen van uw huidige woning tot woningruil. En van zelfbouwprojecten tot wonen in een woongroep. Op de website www.ooklaterlekkerwonen.nu vindt u hiervoor veel informatie bij elkaar.

Tekst: Sabina Bles / Gemeente Haarlem

– O –

Gratis parkeren in Haarlem voor mensen met cruciaal beroep

 • 10 december 2020

​​​​​​​Werknemers die een cruciaal beroep uitoefenen, niet thuis kunnen werken en met de auto naar hun werk moeten, mogen voorlopig weer gratis parkeren in Haarlem. Deze tijdelijke regeling was 1 juni opgeheven, maar is tijdens de gedeeltelijke lockdown weer van toepassing.

Vanaf vandaag kunnen de aanvragen worden ingediend. Deze worden zo snel mogelijk in behandeling genomen. Voor de gemeentelijke parkeergarages kan een pas worden aangevraagd. Voor de betaald parkeerzones kan een tijdelijke vergunning worden verkregen.

Tijdens de gedeeltelijke lockdown is het de bedoeling dat iedereen thuiswerkt als het kan. Mensen in een cruciaal beroep hebben niet altijd de mogelijkheid om thuis te werken of met het openbaar vervoer te reizen. Hen wil de gemeente de mogelijkheid geven om met de auto naar hun werk te kunnen komen.

Meer informatie vindt u op deze pagina.

– O –

Plantenborders Jan Gijzenkade en Nieuw Guineastraat

 • 10 december 2020

Van 14 december tot en met 18 december plaatst een hovenier plantenborders op de stoep van de Jan Gijzenkade en Nieuw Guineastraat in Haarlem-Noord. U kunt de stoep blijven gebruiken. De plantenborders zijn initiatief van de Werkgroep groen van de wijkraad Indische buurt Noord.

De borders aan de Jan Gijzenkade komen ter hoogte van het appartementencomplex met huisnummers 2 en 4, vlakbij de kruising met de Spaarndamseweg. De borders in de Nieuw Guineastraat komen ter hoogte van huisnummers 23 tot en met 29 en bij 32 tot en met 38, vlakbij de kruising met de Spaarndamseweg.

De Indische buurt Noord is een wijk met weinig groen. Veel bewoners vinden dit jammer, want groen draagt bij aan meer woonplezier. Daarom helpen bewoners bij het vergroenen. Dit doen ze samen met de Werkgroep groen van de wijkraad Indische buurt Noord en de gemeente. Om de gemeente te helpen, heeft de werkgroep een ‘vergroeningsplan’ gemaakt. In dit plan staan alle mogelijke locaties (ruim 30), waar meer planten en bomen kunnen komen. De gemeente heeft geld beschikbaar gesteld om dit jaar al enkele plekken te vergroenen. Volgend jaar worden nog meer plantenborders gemaakt. Zo maken we de Indische buurt Noord stap voor stap groener.

Wilt u helpen?

Veel mensen in de Indische buurt Noord helpen bij het vergroenen van de wijk. Ook u kunt helpen. Bijvoorbeeld door de nieuwe plantenborder in uw straat te bewateren als dat nodig is. Of door af en toe wat onkruid of zwerfafval weg te halen. De Werkgroep Groen zorgt jaarlijks voor bemesting en snoei-onderhoud. Zo zorgen we samen dat de nieuwe plantvakken mooi blijven.

Benieuwd naar het resultaat?

U kunt alvast kijken bij de plantenborder die eerder dit jaar is gemaakt. Deze ligt op de hoek van Spaarnhovenstraat en de Rijksstraatweg, naast de frietkraam. De border is eerder dit jaar aangelegd op initiatief van de Werkgroep groen. Twee buurtbewoners onderhouden de planten met water van de frietkraam en halen af en toe wat onkruid weg.

Contact Werkgroep

Heeft u vragen en/of wilt u helpen bij het onderhoud van de nieuwe plantenborders? Dat kan! Mail dan naar de Werkgroep groen via groen@wibn.nl.

– O –

Met de fiets naar de stad?

 • 9 december 2020

Zet hem gratis en veilig in de overdekte stalling! Met je fiets naar de stad is vaak wel zo makkelijk. Maar hem kwijt kunnen is soms een ander verhaal. Wist u dat we in het centrum meerdere gratis stallingen hebben? De stallingen zijn overdekt, bewaakt en er zijn veel plekken beschikbaar. Ook de Botermarkt stalling is weer open.

In het centrum zijn de fietsenrekken en fietsvakken vaak drukbezet. Het dubbel parkeren van fietsen, of op straat plaatsen vormt een obstakel voor voorbijgangers. Zeker met de huidige coronamaatregelen hebben we de ruimte op straat hard nodig. Door zoveel mogelijk ruimte vrij te houden, kunnen we 1,5 meter afstand van elkaar blijven houden.

In het centrum hebben we vier stallingen:

 

  • Smedestraat
  • Botermarkt
  • Tempelierstraat
  • Jacobijnestraat (geopend op zaterdagen)

 

In alle stallingen zijn voorzorgsmaatregelen genomen om de coronamaatregelen na te kunnen leven.

Botermarktstalling weer open

De Botermarktstalling was een flinke tijd gesloten. Er moesten verschillende werkzaamheden uitgevoerd worden, zoals het verbeteren van de brandveiligheid. Helaas duurde deze werkzaamheden langer dan gepland. Nu is alles gereed en de stalling is sinds maandag 7 december weer open voor publiek.

Meer informatie over de stallingen en exacte locaties is te vinden op haarlem.nl/fietsenstallingen.

– O –

Gedeeltelijke lockdown ook tijdens feestdagen

 • 9 december 2020

Minister-president Rutte kondigde 8 december aan dat de gedeeltelijke lockdown voortgezet wordt, ook tijdens de feestdagen. Het aantal coronabesmettingen blijft namelijk te hoog. De druk op de zorg neemt nog maar weinig af. Door afstand te houden en het aantal contacten te beperken, beschermen we elkaar tegen het coronavirus.

Dit betekent dat er thuis nog steeds maximaal drie personen per dag op bezoek kunnen komen. De horeca blijft gesloten. Volwassenen sporten alleen op anderhalve meter afstand. Er blijft een dringend advies om thuis te werken, tenzij het echt niet anders kan. En we reizen niet naar het buitenland, tenzij strikt noodzakelijk.

Feestdagen

De feestdagen zullen we in kleine en huiselijke kring doorbrengen. Maar met wat creativiteit en vindingrijkheid kunnen we tijdens de feestdagen toch bij elkaar te zijn. Bijvoorbeeld door op verschillende dagen in kleine groepjes bij elkaar te komen, of met een digitale verbinding samen te eten.

Tijdens de feestdagen is het extra belangrijk dat we de basismaatregelen blijven naleven.

 

  • We houden anderhalve meter afstand van mensen uit een ander huishouden, ook aan tafel of tijdens de viering.
  • Kies waar mogelijk voor de plek met de meeste ruimte, zodat je makkelijker afstand kunt houden.
  • We wassen vaak onze handen, bijvoorbeeld als je ergens binnenkomt of voor je gaat eten.
  • En bij klachten, hoe mild ook, blijven we thuis, gaan niet naar buiten of bij anderen op bezoek en we laten ons testen.
  • Wie besmet is, roept hulp in van anderen. Bijvoorbeeld voor boodschappen en andere klusjes, zodat de besmette persoon thuis kan blijven.

 

Ook bij de voorbereidingen op de feestdagen is dat van belang. Doe gericht inkopen, winkel ’s ochtends of doordeweeks en ga alleen. De gemeente Haarlem en winkeleigenaren nemen maatregelen die mensen helpen.
Bekijk hier de maatregelen van gemeente Haarlem.

Ook al zitten we in gedeeltelijke lockdown, de feestdagen worden gelukkig wel gevierd. De gemeente Haarlem is benieuwd naar uw ideeën om binnen de regels oud en nieuw te vieren. Dit kunt u met ons delen door te mailen naar communicatie@haarlem.nl. Dit delen we dan binnenkort op onze website.

Meer informatie vindt u op rijksoverheid.nl

 

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De Krim Haarlem