HD 2021-03-17: Bloemendaal – Buurtbus 481 gaat weer rijden.

By 17 maart 2021 2021 No Comments

Buurtbus Overveen, Bloemendaal en Santpoort gaat weer de weg op.

Na een jaar en een week te hebben stilgestaan, kan buurtbus 481 vanaf maandag 22 maart de weg weer op. De vervoersdienst tussen Overveen, Bloemendaal en Santpoort werd vorig jaar stopgezet vanwege de coronamaatregelen.

,,We pakken het weer helemaal op zoals het eerst was”, vertelt Jaap Bakker, secretaris van de buurtbusvereniging. Lijn 481 zal vanaf volgende week weer even vaak rijden als voor de coronacrisis. Ook mogen er net als vorig jaar acht passagiers in de bus zitten.

In de bus is een aantal aanpassingen gedaan om het besmettingsgevaar met corona te verlagen. Zo zijn bijvoorbeeld een kuchscherm en een luchtfilteringssysteem geïnstalleerd „In de buurtbus hebben we nu een schonere lucht dan in de gewone bus”, vertelt Bakker trots.

Vrijwilligers

Buurtbussen rijden als een extra OV-dienst, naast het reguliere busvervoer door Connexxion. Ze worden bestuurd door vrijwilligers, waarvan een groot deel vanwege hun leeftijd tot de corona-risicogroep behoort.

De buurtbusvereniging mocht zelf bepalen of en wanneer ze haar diensten voort wilde zetten. Van de 38 vrijwilligers die buurtbus 481 bestuurden, hebben 31 vrijwilligers aangegeven weer te willen rijden. ,,Dat zijn genoeg vrijwilligers om de service door te laten gaan”, vertelt Wendy Dallinga, communicatieadviseur OV-punten. In 2019 vervoerde de buurtbus 18.000 reizigers.

Wachten

Bakker en de chauffeurs zijn erg blij dat ze weer kunnen rijden, al vinden ze wel dat het lang heeft geduurd. ,,Het leek er steeds op dat het weer zou kunnen, maar dan kregen we toch weer een tegenslag. Eerst zouden we misschien begin juni mogen rijden, toen werd het eind augustus, toen richting december…”

Vanwege de oplopende coronacijfers werd de dienst steeds weer uitgesteld. Ook was het voor Connexxion een flinke investering om alle negentien buurtbussen in de provincie om te bouwen. ,,Ze hadden denk ik ook een andere prioriteit,” vertelt Bakker. ,,Ze hebben ook de reguliere bussen nog natuurlijk.”

De chauffeurs kijken uit naar hun eerste ritje van dit jaar, en ze hopen de passagiers ook. ,,Als chauffeurs hebben wij onze reizigers zeker gemist”, vertelt Bakker. ,,Ik hoop dat de bewoners van Kennemerland buurtbus 481 gauw weer weten te vinden.”

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De Krim Haarlem