Haarlem Noorderlicht 2021-11-02: Nieuwsbrief [nov21]

By 2 november 2021 2021 No Comments


Deze keer:


Opmerking vooraf

Deze nieuwsbrief kent op sommige plaatsen in de teksten linkjes die naar een bepaald aspect van het artikel doorverwijzen. Deze linkjes zijn onderstreept en hebben een andere (helderblauw; browserafhankelijk) kleur. Door op dat helderblauwe linkje te klikken, leest u verder.


Donderdag 2 december: “Save the Date”

Wij nodigen u, als lid van onze coöperatie, graag uit onze jaarlijkse Algemene Ledenvergadering (ALV) te bezoeken. Deze bijeenkomst vindt plaats op

donderdag 2 december
in de Immanuelkerk,
Van Egmondstraat 5,
2024 XL Haarlem

We beginnen om 19:30 uur en u bent welkom vanaf 19:00 uur.

Deze ALV vindt later dan gewoonlijk plaats. De vertraging vindt plaats als gevolg van de coronapandemie. Wij hopen onze volgende ALV weer in het komende voorjaar te kunnen organiseren.
Tijdens de ALV leggen we verantwoording af en kijken we samen met u vooruit.
Wilt u de datum van de ALV alvast in uw agenda zetten? Tijdig ontvangt u de uitnodiging en de mogelijkheid om u aan te melden. Daarna ontvangt u de agenda en de bijbehorende documenten.

Vanzelfsprekend hanteren wij de dan geldende  coronamaatregelen. Zoals de zaken er nu voor staan, zullen wij in elk geval om uw QR-code plus ID vragen bij de ingang van de zaal. Wij zullen de ALV ook digitaal aanbieden. U kunt de vergadering dan thuis online volgen.


Samen sta je sterker!

‘Samen sta je sterker’. Dat is kortweg de kern van een coöperatie.
In een coöperatie werken leden samen om zo meer te bereiken dan ieder voor zich.
Dat beginsel bespreken we graag tijdens de ALV met onze leden.

We willen graag bij onze leden peilen én bespreken hoe zij aankijken tegen de ook door overheden gewenste verduurzaming.
Hoe kunnen we als leden van onze coöperatie elkaar helpen bij het proces van een verdergaande verduurzaming.

Om dit doel te bereiken is een eenvoudig digitaal onderzoek opgezet. Het digitaal invullen van de vragen kost u weinig tijd.

We hopen dat alle leden deel willen nemen aan dit onderzoek. De resultaten zijn een nulmeting waarmee we pogen een beeld te krijgen van de huidige energiebehoefte, de verduurzamingspotentie en wensen die er bij onze leden op het vlak van verduurzaming leven.

De eerste resultaten van ons onderzoek bespreken we graag met u tijdens de ALV. De resultaten van dat gesprek zullen ons bestuur voeding geven om plannen te maken voor de komende periode.

Hier vindt u de link naar de enquête. Alle door u verstrekte gegevens worden vertrouwelijk behandeld en deze zullen door ons nooit verstrekt worden aan derden.

Wij verzoeken u de enquête vóór 27 november in te vullen en wij danken u bij voorbaat voor uw deelname!


Stijgende energieprijzen

Het zal u niet ontgaan zijn dat de energieprijzen op de groothandelsmarkt fors gestegen zijn. Veel van onze leden nemen hun energie af van Greenchoice. Greenchoice heeft ons laten weten dat zij tot nader order geen 3-jaars tarieven meer aanbieden. Dit geldt voor leden van coöperaties alsook voor de andere consumenten- en zakelijke contracten.

Voor bestaande contracten heeft dit besluit geen gevolgen. Zowel voor de lopende contracten met leden van de coöperaties als de afgesproken tarieven met de coöperaties verandert er dus niets. Greenchoice meldt verder dat het voor leden van coöperaties nog wel mogelijk blijft om een 1-jaars contract of een variabel tarief voor Lokaal Groen af te sluiten.


Lagere energiebelasting nadelig voor onze leden

Het kabinet heeft besloten om de energiebelasting op elektriciteit voor 2022 fors te verlagen ten opzichte van het oorspronkelijke voorstel. Dit ter compensatie van de stijgende energierekeningen door de hoge gasprijs. De vier daken van onze coöperatie vallen onder de oude Postcoderoosregeling (Regeling verlaagd tarief) en dan is het rendement van de leden daar dus mede van afhankelijk. Voor veel vroege investeerders in duurzame energie levert de verlaging van de energiebelasting dus een financieel probleem op.

Daarom heeft onze koepelorganisatie ‘Energie Samen’ de Tweede Kamer gevraagd om tot een oplossing te komen voor de energiecoöperaties en hun projecten die onder de oude Postcoderoosregeling vallen.


Veel gestelde vragen

Onze coöperatie is dit jaar meer dan verdubbeld als gevolg van twee nieuw gerealiseerde zonnestroominstallaties. Het deelnemen aan een coöperatie binnen de destijds geldende postcoderoosregeling roept vragen op. Dat merken we ook.
Inmiddels is deze PCR-vorm niet meer mogelijk en is er een andere subsidiemogelijkheid door het kabinet bekrachtigd.
We kunnen dus nog even door.

Nu nog even over de vragen die onze leden soms bezighouden. Onze website kent een serie met ‘veel gestelde vragen’. Deze veel gestelde vragen gaan we actualiseren. We willen daarom de veel gestelde vragen uitbreiden aan de hand van veel voorkomende informatieverzoeken.

Tevens gaan we onze nieuwsbrief vaker laten verschijnen en onze website nog eens goed afstoffen.

U voelt hem al aankomen. Op welke gebieden mist u als lid van onze coöperatie informatie? Welke vragen leven er bij u? Heeft u mogelijk wensen dan wel suggesties voor de informatieverstrekking dan wel voor andere zaken?

U kunt uw vragen, suggesties, wensen en dergelijke kwijt in de enquête die we hiervoor hebben toegelicht. Maar als u dat prettiger vindt, kunt u ook een mailtje naar ons sturen.


Handje helpen?

We schreven het eerder, ook met onze coöperatie sta je samen sterker.
De coöperatie dat zijn we immers samen.
Het besturen van onze coöperatie is vrijwilligerswerk en we zouden het erg op prijs stellen als er enkele ‘handjes’ bij zouden kunnen komen. Dat kunnen bestuurlijke taken zijn.
Maar taken op een ander vlak zijn ook zeer welkom.
Allerlei ervaringen, deskundigheden, passend bij onze doelstellingen, zijn van harte welkom.
U kunt zich bij ons aanmelden voor een geheel vrijblijvend gesprekje.


Nieuws van de gemeente Haarlem

Subsidiepot aardgasvrij wonen is leeg

Haarlemse huiseigenaren kregen sinds 2019 subsidie voor het volledig gasvrij maken van de woning. Op dit moment is het subsidieplafond bereikt. Tot 10 november kunnen Haarlemmers die zeer recent hun huis gasvrij maakten en voldoen aan de subsidievoorwaarden een aanvraag indienen. De gemeente verstrekte aan ruim 230 Haarlemmers deze subsidie.
Haarlem was een van de weinige gemeenten in Nederland die zo’n regeling had. De regeling was bedoeld voor de voorlopers en was een stimulans om het aardgas de deur uit te doen. Naast deze subsidie zijn er ook landelijke subsidies beschikbaar.

Binnenkijken bij duurzame huizen

Op 6 november 2021 doet Haarlem mee aan de Nationale Duurzame Huizen Route. Verschillende Haarlemmers laten dan zien hoe zij hun huis energiezuiniger hebben gemaakt. Zij vertellen over hun ervaringen en geven tips.

De snel oplopende gasprijzen zijn voor veel huishoudens reden om zich te oriënteren op energiebesparende maatregelen of aardgasvrij wonen. Het bezoeken van de Duurzame Huizen Route kan een goede stap zijn om kennis op te doen. In heel Nederland stellen mensen hun woning open en vertellen over hun aanpak, ervaringen en de keuzes die zij hebben gemaakt. Ook in Haarlem doen verschillende woningen mee en geven huiseigenaren uitleg over bijvoorbeeld isolatie, een warmtepomp of aardgasvrij wonen.

Met isolatie bespaart u energie

Is uw huis goed geïsoleerd? Dan verbruikt u minder energie om uw huis te verwarmen. En het voelt in huis ook comfortabeler aan. Vloerisolatie, dakisolatie, gevelisolatie en isolatieglas leveren direct voordelen op. Isolatiemaatregelen zijn goed voor uw portemonnee én het klimaat.

Weet u hoe goed uw huis is geïsoleerd? Doe nu de isolatie-zelfscan. Ga met een meetlat door het huis en meet de dikte van uw isolatie. Vul de vragenlijst in. Binnen 5 tot 15 minuten ontdekt u hoe goed de isolatie van uw dak, vloer, buitenmuren en glas is. Ga naar www.milieucentraal.nl en zoek op ‘check je isolatie’.

Advies en informatie
De Nationale Isolatieweken zijn nu in gang. De komende tijd zijn er veel acties, onder andere isolatiedemonstraties en duurzaamheidsadvies bij Gamma in Haarlem en een videogesprek met een TONZON vloerisolatie expert. Meer weten? Kijk op nationaleisolatieweken.nl.

Is uw huis goed geïsoleerd? Dan verbruikt u minder energie om uw huis te verwarmen. En het voelt in huis ook comfortabeler aan. Vloerisolatie, dakisolatie, gevelisolatie en isolatieglas leveren direct voordelen op. Isolatiemaatregelen zijn goed voor uw portemonnee én het klimaat.

Wilt u gratis naar de beurs ‘Huis en Energie’?

Met de sterk stijgende gasprijzen loont het nog meer om uw huis energiezuinig te maken. Maar waar begint u en welke isolatie kunt u gebruiken? Om u op weg te helpen geeft de gemeente 750 toegangskaarten ter waarde van 20 euro weg voor de beurs Huis & Energie. Vrijdag 12 tot en met zondag 14 november kunt u duurzame woonoplossingen bekijken en vergelijken.

Het is een klus om uit te zoeken hoe u uw woning energiezuinig en toekomstbestendig maakt. Op de beurs Huis & Energie in de Expo Haarlemmermeer ontdekt u verschillende duurzame woonoplossingen waarmee u veel geld kunt besparen. De gemeente geeft 750 Haarlemmers de kans om de beurs gratis te bezoeken.


Nuttige linkjes

Stel CO2-meters verplicht 
Verkoop cv-ketels 5% verlaagd
Topdrukte bij isolatiebedrijven
Recordprijzen voor gas en lege gasvelden
Een historisch pand verduurzamen


Doet u ook mee met ons onderzoek?


Instagram

Facebook

E-mail

 

© 2021 Coöperatie Haarlem Noorderlicht.

Adresgegevens:

Haarlem Noorderlicht
Mentawistraat 18
Haarlem, NH 2022 BZ
Netherlands

 

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De Krim Haarlem