Haarlem Effect 2022-01-13: De Troosttas

By 13 januari 2022 2022 No Comments

Lief en Leed Haarlem: ‘De Troosttas’

liefenleed.haarlem@dock.nl

Een tas vol troost bij partnerverlies

4 oktober 2021

De Troosttas biedt houvast en troost voor mensen die hun partner zijn verloren. In deze tas vol troost zit – naast tastbare ingrediënten als chocolade – ook informatie over plekken en workshops waar weduwen en weduwnaars gelijkgestemden kunnen ontmoeten. De Troosttas is een initiatief van de werkgroep Eenzaamheid & Levensmomenten, waarmee de initiatiefnemers mensen met partnerverlies een hart onder de riem willen steken.

Uit onderzoek naar eenzaamheid blijkt dat er weinig specifieke aandacht is voor mensen die te maken hebben met het verlies van de partner of levensgezel. Zij geven aan behoefte te hebben aan contact met lotgenoten. Zowel individueel als in groepsverband. Bij veel mensen bleek ook de kennis te ontbreken hoe je contacten kunt aangaan na het overlijden van je partner.

Om lotgenoten te ontmoeten bevat de Troosttas koffiebonnen voor buurtcentra. Daarnaast vinden ontvangers van de Troosttas ook een coupon om in groepsverband herinneringen op te tekenen bij het Gouden Boeken project van Eva Durlacher. Voor wie wil is er ook de mogelijkheid om zich te laten interviewen over de overleden partner door de initiatiefnemer van Café de Liefde, Karin Wissenburg. Hier zijn voor de ontvangers van de Troosttas geen kosten aan verbonden. De Troosttas is ontwikkeld dankzij bijdragen van Fonds Sluijterman en van Loo, Rotary Haarlem , RCOAK en de gemeente Haarlem.

Doelgroep en feiten
• De Troosttas is voor iedereen die zijn of haar partner heeft verloren in Haarlem en Zandvoort.
• In Haarlem en Zandvoort overlijden ca. 1.750 mensen per jaar.
• Eén op de vier overledenen laat een partner of levensgezel achter.
• Dit betekent dat er per jaar in Haarlem en Zandvoort ca. 440 mannen en vrouwen weduwe of weduwnaar worden.
• Gemiddelde leeftijd bij overlijden is 78,5 jaar.
• Bij 1 op de 3 mensen die te maken krijgt met matige tot ernstige eenzaamheid ligt een verlies ten grondslag, meestal het verlies van de partner of levensgezel.

De Troosttas sluit aan bij het initiatief van de Stichting Nabestaandenzorg dat in juli 2020 het project Bloemen na partnerverlies is gestart. (Zorg)professionals, naasten, medewerkers in de uitvaartzorg kunnen bij de stichting een boeket aanvragen voor iemand die zijn of haar partner heeft verloren om een steuntje in de rug te bieden, maar ook om laagdrempelig met lotgenoten in contact te komen. Omdat dit aansloeg bij mensen is ook de Troosttas ontwikkeld.

De coalitie Haarlem Ontmoet (onderdeel van het landelijke netwerk Eén tegen Eenzaamheid) initieerde de werkgroep Eenzaamheid en Levensmomenten. De werkgroep bestaat uit welzijnsorganisaties Haarlem Effect en DOCK Haarlem, Getijden uitvaartzorg, Studio 20, Café de Liefde, Burennetwerk Haarlem, Stichting Nabestaandenzorg en ervaringsdeskundigen.

Corona
De Troosttas is geheel coronaproof.

Mocht je geïnteresseerd zijn in zo’n troosttas of iemand kennen voor wie dat fijn zou zijn, neem dan contact op met Karin Wissenburg kwissenburg@haarlemeffect.nl

Vriendelijke groeten,

Marieke Groenendijk


Coördinator Lief en Leed straten Haarlem (liefenleed.haarlem@dock.nl),

Coördinator effectmeting

Opbouwwerker Molenwijk

tel: 06-59969852

werkdagen: dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag

mgroenendijk@dock.nl

www.dock.nl – info@dock.nl

 

 

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De Krim Haarlem