HD 2017-02-23: Haarlemse wijkraad De Krim komt met alternatief plan voor woonflat.

By 23 februari 2017 2017 No Comments

Haarlemse wijkraad De Krim komt met alternatief plan voor woonflat

HAARLEM

Bewoners van het Haarlemse wijkje De Krim zijn niet blij met de komst van een appartementengebouw naast het Pim Mulier Sportpark. Ook het Mendelcollege heeft bezwaren tegen de bouw. Om de gemeente en ontwikkelaar CRA tegemoet te komen heeft wijkraad De Krim een alternatief plan gemaakt.

Op de smalle kavel op de hoek van de Pim Mulierlaan en de Delftlaan zou aanvankelijk een kantoorgebouw komen.

Dat plan werd vanwege de crisis afgeblazen, CRA paste het plan meermaals aan en wil hier nu een woontoren met 59 appartementen bouwen. Tegen de aangevraagde vergunning voor de bouw heeft de wijkraad nu bezwaar aangetekend bij de gemeente.

Tegelijkertijd bied de wijkraad een alternatief aan in de vorm van een uitruil met een ander stuk grond.

Het gaat om de kavel die ligt ingeklemd tussen de Randweg, Kleverlaan en spoorlijn naar Bloemendaal, ten zuiden van de ijsbaan. Hier staat nu nog een gebouw van schietvereniging De Vrijheid en een squashhal. ,,Deze sportfaciliteiten zouden kunnen verhuizen naar het Pim Mulier Sportpark’’, stelt wijkraadslid Hans Pos.

De schietvereniging kan komen op de strook waar nu het appartementengebouw staat ingetekend, voor de squashhal is nog ruimte beschikbaar in aansluiting op de bestaande sporthal van de provincie in het sportpark. Pos: ,,Dan breng je alle sportvoorzieningen samen, dat versterkt de positie van dit sportpark.’’ Het Mendelcollege zou in deze nieuwbouw nog extra lokalen kunnen krijgen.

Regie

Na sloop van de squashhal en het gebouw van de schietvereniging ontstaat volgens Pos op deze plek ruimte voor de bouw van zo’n twee- tot driehonderd huur- en koopappartementen. ,,Dat past in het beleid van de gemeente om meer woningbouw te realiseren in Haarlem-West. Je hebt dan uitzicht tot zee, ik zou daar wel willen wonen.’’

Pos heeft het plan inmiddels gepresenteerd in de raadscommissie Ontwikkeling, maar nog geen reacties daarop ontvangen. Overleg met CRA heeft hem geleerd dat de ontwikkelaar wil vasthouden aan haar plan. ,,De gemeente moet hier dus de regie nemen.’’

Ook het Mendelcollege heeft bezwaren tegen de bouw van het appartementengebouw recht tegenover de school. ,,De wijk is er niet blij mee, de sportverenigingen niet en wij ook niet’’, stelt rector John Gooijers.

Onwenselijk

,,Formeel gezien past het woongebouw niet in het bestemmingsplan. Maar het gaat ons vooral om de verkeerssituatie. Deze school telt 1750 leerlingen, die komen voor een groot deel ’s ochtends vroeg tegelijkertijd naar school. Dus juist op het moment dat de bewoners van de nieuwe flat naar hun werk gaan. Dat autoverkeer kruist dan met de fietsende leerlingen, dat levert onwenselijke situaties op. Als je de verkeerssituatie veiliger wil maken, kost dat de gemeente weer geld. Wat is dan je voordeel als gemeente?’’

Daarnaast gebruikt de school het terrein nu als overloopplek om te parkeren. In geval van open dagen of ouderavonden kan daar worden geparkeerd.

Gooijers: ,,Dat kan straks niet meer, dan gaan mensen in de wijk parkeren, dat levert overlast op. Wij ondersteunen dan ook het initiatief van de wijkraad voor een onderzoek naar hun alternatief. Wij hebben onze bezwaren in een zienswijze ook kenbaar gemaakt bij de gemeente.’’

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De Krim Haarlem