HD 2020-08-19: Rechter beslist donderdag of Haarlemse ijsbaan in de zomer open mag blijven.

By 19 augustus 2020 2020 No Comments

Rechter beslist donderdag of Haarlemse ijsbaan in de zomer open mag blijven

Voorafgaand aan het kort geding werd bij de rechtbank een protestlied ten gehore gebracht.

© Foto United Photos/Paul Vreeker

Merijn Kramer

Gisteren om 20:01

HAARLEM

Blijft de Haarlemse ijsbaan deze zomer open voor trainingen en schaatskampen? Die vraag wordt donderdag door de rechter beantwoord. Hij doet dan uitspraak in het kort geding dat Milieudefensie aanspande tegen de zomeropening van het middengedeelte van de ijspiste. De zaak diende dinsdag.

’IJsbaan ’s zomers open, dat is bezopen’, ’1 week zomerijs is 140 keer vliegen naar Parijs’, ’Gemeente rijdt scheve schaats’ en ’Gemeente op glad ijs’. Ludieke en tegelijkertijd bloedserieuze teksten op spandoeken en protestborden zetten het kort geding van Milieudefensie dinsdag kracht bij. Ook zongen zo’n twintig tegenstanders van de zomerse ijspret voorafgaand aan de zitting voor de rechtbank een protestlied.

Milieudefensie wil dat de gemeente de ijsbaan sluit, omdat de uitstoot en het ammoniakgebruik veel groter zou zijn dan bij niet-zomerse omstandigheden. Karel van Broekhoven, voorzitter van Milieudefensie Haarlem, zei voorafgaand aan het kort geding te verwachten dat de rechter niet anders kan dan de milieuorganisatie gelijk geven.

Contraproductief

,,Het is jammer dat het zo moet, want voor ons is het kort geding echt een noodmaatregel’’, aldus Van Broekhoven. ,,We hoopten dat we dit anders konden regelen met de gemeente. Maar helaas moet de rechter eraan te pas komen. Haarlem heeft wat betreft milieubeleid prima voornemens, maar de opening van de ijsbaan is juist contraproductief.’’

De gemeente en Omgevingsdienst IJmond zijn van mening dat handhaving onnodig en onmogelijk is, omdat de ijsbaan inmiddels niet meer vergunningsplichtig is. In 2018 heeft de baan de ijsmachines vervangen, waardoor het ammoniakgebruik onder de norm blijft die een vergunning vereist.

,,De vergunning is dus op grond van de ammoniakregel niet meer van kracht. Dat maakt het onredelijk om op te treden tegen de opening van de ijsbaan’’, zo luidde het verweer van de gemeente bij de zitting.

Daarnaast voelt de gemeente zich gesterkt in het feit dat er in de zomer behoefte is aan de ijsbaan. Deze wordt namelijk intensief gebruikt voor schaatskampen en trainingen van de kunstschaatsvereniging KSV. De club deed het verzoek de Haarlemse ijsbaan te openen, omdat vanwege de coronamaatregelen niet in schaatshallen kon worden gesport.

Niet doelmatig

Milieudefensie vindt dat er door het extra gebruik van de baan een onevenredige druk wordt gelegd op het milieu. ,,Vanwege het grote energiegebruik dat hiermee gepaard gaat, is het in onze beleving niet doelmatig om ijs te gaan maken in zomertijd.’’ Het steekt de milieuorganisatie ook dat de schaatsbaan het voornemen heeft om voortaan elke zomer open te gaan. De gemeente Haarlem moet daar een stokje voor steken, meent Milieudefensie.

Donderdag beslist rechter R. Bruin of de gemeente moet handhaven in de zaak. Valt de uitspraak in het voordeel van Milieudefensie uit, dan betekent dat dat de ijsbaan een week eerder dicht gaat. De accommodatie heeft namelijk al het voornemen om op 28 augustus de poorten te sluiten. Die stop duurt tot 26 september, de reguliere start van het schaatsseizoen.

Het is overigens niet uniek dat ijsbanen in de zomer zijn geopend. In Alkmaar is De Meent geopend, eveneens om kunstschaatsverenigingen de gelegenheid te geven in de zomer te blijven trainen. Thialf in Heerenveen is sinds 27 juli open voor topschaatsers.

Zie ook: Muzikaal protest voor de rechtbank, Milieudefensie eist sluiting Kunstijsbaan Haarlem

 

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De Krim Haarlem