HD 2021-02-22: Partijgeld voor etentjes en snoepgoed gebruikt

By 22 februari 2021 2021 No Comments

Partijgeld voor etentjes en snoepgoed gebruikt

Het voormalige Noord-Hollandse ’spookstatenlid’ Gideon Everduim van Denk heeft, ondanks zijn vrijwel structurele afwezigheid bij debatten, wel ruimhartig gebruikgemaakt van de rekening die gevuld is met door de provincie overgemaakt belastinggeld.

In een jaar tijd werd bijna 12.000 euro uitgegeven, onder andere aan etentjes, een Surinaams buffet voor vijftig personen en schepsnoep. Ook werden voor honderden euro’s aan overnachtingen bij Landal met fractiegelden gefinancierd, blijkt uit een overzicht dat de provincie heeft verstrekt.

Eerder bleek uit navraag dat de Amsterdammer Everduim, ook rapper, nagenoeg nooit aanwezig was bij vergaderingen. Hij bleek tevens lange tijd onbereikbaar voor zijn partijgenoten. Uit het overzicht kwam toen naar voren dat Everduim van de twintig presidiumbijeenkomsten maar liefst zestien keer afwezig was geweest. Van de zestien Provinciale Statenvergaderingen was hij slechts zeven keer volledig aanwezig en twee keer woonde hij een deel van de vergadering bij.

Bij de commissie ruimte, wonen en klimaat kwam Everduim nooit opdagen en ook de vergaderingen over mobiliteit en bereikbaarheid liet hij steevast schieten. Ook bij andere vergaderingen bleef hij weg.

Ergernis

Onder anderen commissaris van de Koning Arthur van Dijk sprak Everduim aan op diens absentie. Bij overige Statenleden was bovendien ergernis gerezen over het feit dat hij wel een maandelijkse vergoeding van ruim 1.200 euro opstreek, terwijl hij bijna steevast afwezig was. Hij liet zich daar ook niet vervangen, maar huurde wel een fractiemedewerker in.

In een jaar tijd (van 15 maart 2019 tot 14 maart 2020) wist de inmiddels vertrokken volksvertegenwoordiger, zo blijkt uit stukken die de griffie heeft verzameld, gretig gebruik te maken van de pinpas van de stichting waarop geld wordt overgemaakt ter ondersteuning van de fractie. Er werd regelmatig geshopt bij de Ikea; snoepwinkel Jamin werd aangedaan, evenals de McDonalds. Voor bijna 700 euro werden bovendien drie overnachtingen bij Landal geboekt.

Ook prijkt er een Surinaams buffet voor vijftig personen (kosten: 1.025 euro) op de lijst. Of er na maart 2020 ook nog uitgaven zijn gedaan, is vooralsnog niet bekend. Daarover wordt later dit jaar pas verantwoording afgelegd.

Everduim meldde zich in november 2020 ziek. Sinds 14 december is Süleyman Koyuncu de vertegenwoordiger van Denk in de Provinciale Staten van Noord-Holland. Everduim had aangegeven dat hij wegens ’tijdgebrek’ zijn functie heeft neergelegd, blijkt uit verslagen van het dagelijks bestuur van de provincie. Hij gaf aan dat maandagen, de dag waarop al sinds jaar en dag in Haarlem wordt vergaderd, hem niet uitkomen vanwege zijn werk in het onderwijs. Everduim was toen al anderhalf jaar Statenlid.

Na zijn vertrek verliep de overdracht erg stroef, zegt zijn opvolger Süleyman Koyuncu: „De overdracht is niet lekker gegaan. Ik heb contact gehad met de griffie. Aan de hand daarvan is bepaald dat ik een nieuwe stichting opricht, dat is nu ook gebeurd. De administratie moest naar de griffie gaan, dat is inmiddels gelukt. Ik zou de bankpassen krijgen, maar die heb ik niet ontvangen.” Het is de bedoeling dat op de nieuwe stichtingsrekening, op naam van Koyuncu, een nieuw fractiebudget wordt gestort.

Catshuis

Everduim dook ook regelmatig op rond Black Lives Matter-evenementen. Zo sprak hij tijdens demonstraties, schoof hij bij talkshows aan om te spreken over racisme en werd hij uitgenodigd door premier Rutte, die hem eind juni ontving op het Catshuis. Het vertrokken Statenlid pleitte tevens voor een aparte politieke partij voor zwarte Nederlanders. „Er is wel een partij voor dieren in de Tweede Kamer”, zei hij, „maar nul vertegenwoordiging voor ons.”

Everduim was ondanks meerdere pogingen gedurende meerdere dagen onbereikbaar voor commentaar.

’Spookstatenlid’ maakte gretig gebruik van fractiegelden

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De Krim Haarlem