HD 2021-10-15: Liveblog – volg hier de discussie rondom de in opspraak geraakte Haarlemse wethouder Michel Rog

By 15 oktober 2021 2021 No Comments

Liveblog: volg hier de discussie rondom de in opspraak geraakte Haarlemse wethouder Michel Rog

CDA-wethouder Michel Rog (Financiën, Sport en Openbare Ruimte).

CDA-wethouder Michel Rog (Financiën, Sport en Openbare Ruimte).

© Archieffoto United Photos/Toussaint Kluiters

Marlies Vording en Lydia Bogaard

HAARLEM

Alle ogen zijn donderdagavond gericht op wethouder Michel Rog (CDA). De gemeenteraad van Haarlem voelt hem vanaf 18.30 uur in een extra raadsvergadering aan de tand over zijn uitspraken met betrekking tot de coronapas.

Het spoeddebat is twee weken geleden al aangevraagd door oppositiepartijen naar aanleiding van een tweet over de coronapas. Vorige week kwam de wethouder opnieuw in opspraak nadat bleek dat hij gevraagd had of hij een wijkraadvergadering in een sportkantine kon bijwonen zonder zijn QR-code te tonen.

Lees ook: Wethouder Michel Rog (CDA) hoeft niet op te stappen, ondanks grote frustratie bij raadsleden

 • Vragenuurtje
  Voor de extra raadsvergadering over de tweet van Michel Rog van start gaat, staat eerst het wekelijkse vragenuurtje op de agenda. Die heeft voor het eerst in tijden plaats in de raadzaal. Vanwege corona werd de afgelopen maanden vergaderd op het stadskantoor Zijlpoort. Het tonen van een coronapas is voor zowel de politici als het publiek niet nodig.
  Raadsleden en college zitten klaar.
 • Protest
  Voor het stadhuis op de Grote Markt voeren twee dames en een heer een stil protest. Zij hebben de straatstenen en de houten panelen bij de entree van stoepkrijttekeningen en teksten voorzien.
  Het trio -dat anoniem wil blijven- wil wethouder Michel Rog een hart onder de riem steken. Wat de actievoerders betreft, wordt de coronapas zo snel mogelijk afgeschaft. ,,Het is toch van de gekken dat je als vrouw niet gewoon naar de wc kan”, vindt een van hen. De QR-code zien ze als een beperking van hun vrijheid, die een tweedeling in de samenleving veroorzaakt. ,,Rog heeft groot gelijk.”
  De stoepkrijttekeningen van de actievoerders.
 • 1,5 meter
  Bij de extra raadsvergadering, die om 18.30 start, mag publiek aanwezig zijn. Hetzelfde geldt voor de reguliere raadsvergadering, die daarna wordt gehouden. Omdat de ruimte op de tribune in de raadzaal beperkt is, staan in de hal wat extra stoelen en een scherm klaar.
  De stoelen.
 • Eetpauze
  Raads- en collegeleden hebben na het vragenuurtje, dat rond 17.50 was afgelopen, gezamenlijk gedineerd. Op het menu stonden lasagne en een groene salade. De vergadering gaat over tien minuten van start. Sommige aanwezigen scoren nog snel een drankje of een versnapering voor het debat van start gaat.
  Zoete en zoute hapjes.
 • Start
  De vergadering gaat van start. Burgemeester Jos Wienen houdt een welkomstwoord.Drie raadsleden zijn afwezig: Dilia Leitner (D66) en Sibel Ozogul-Ozen (SP) en Mostapha El Aichi (CDA).
 • Kritiek
  Raadslid Louise van Zetten (Hart voor Haarlem) krijgt als eerste het woord. Haar boodschap? ,,Aftreden is het enige wat Rog als principieel man rest.” Het eerdere statement van het college dat de wethouder zijn uitspraken deed op persoonlijke titel, vindt zij een persiflage. ,,Deze verklaring blijkt onjuist en daarmee is de raad onjuist geïnformeerd door de burgemeester.”
 • SP
  Anne Feite Bloem is ook tegen de coronapas. Toch is ook hij kritisch over het handelen van de volksvertegenwoordiger. ,,Het oordeel stellen we uit, maar we zijn echt heel benieuwd hoe een principieel man als Rog door kan gaan.”
 • Houdt de wethouder zich aan de wet?
  Die vraag klinkt veelvuldig door de zaal. Ook coalitiepartij D66 zet vraagtekens bij het handelen van wethouder Rog. ,,Natuurlijk mag een wethouder een eigen mening hebben, maar wanneer je een publieke functie hebt moet je je afvragen of dat passend is. Kan nog van wethouder rog gezegd worden dat hij zich aan de wet houdt? Heeft u nagedacht over de consequenties?”
 • Geschokt
  Coalitiepartij PvdA is ‘geschokt’ door de acties van de wethouder. ,,Wij dachten: dit kan niet kloppen, toen we die tweet zagen.” Hetzelfde gold voor de vraag over de QR-code. ,,We hopen dat u met een goed verhaal komt, maar nu denken we: dit kan gewoon niet”, aldus Ienke Verhoeff.
 • Eigen partij
  Ron Dreijer (CDA) vindt het lastig om over de eigen CDA-wethouder te praten. ,,Wij moeten erkennen dat dit ons ook heeft verrast. De tweet is een mening, daar kan je van vinden wat je vindt. Hetzelfde geldt voor de mailtjes aan de wijkraad. Ik wil een goede mail hebben hoe deze mail tot stand is gekomen.”
 • Felicitatie
  ,,Wij feliciteren wethouder Rog met zijn goede standpunten”, zegt Sander van den Raadt (Trots Haarlem). ,,Op die tweet is niets aan te merken. Ik zou wel graag de visie van de burgemeester willen horen. Hij spreekt zich vaak uit over het krachtig handhaven op de coronaregels.”
 • Gedaanteverwisseling

  Burgemeester Jos Wienen zag er op het grote scherm enkele minuten wel heel anders uit dan anders door een technisch probleem. Inmiddels is dat opgelost.

 • Wienen
  Burgemeester Jos Wienen beantwoordt een aantal vragen. ,,De uitvoering van het beleid ligt bij de burgemeester, het college steunt de burgemeester daarin. Wat ik weet, is dat wij in het college met elkaar hebben geconstateerd dat de wet wordt gevolgd. Dat dat voor hemzelf spanning oplevert, is duidelijk. Maar voor het college is het eenduidig.” Wat Wienen betreft, is er vanuit de rol van bestuurder ruimte voor een tweet over de coronapas.
 • Ongemakkelijk
  ,,Was u op de hoogte van het bericht? Dat was ik niet”, zegt burgemeester Jos Wienen over de tweet van zijn collega. ,,Ik was even verrast als sommigen van u. Als u aan mij vraagt: hoe kijkt u daarnaar? Nou, ik vind het ongemakkelijk. Ik denk dat het kan, mensen die een ambt bekleden kunnen iets van hun persoonlijke opvattingen delen. Tegelijkertijd is het problematisch. Het kan bij mensen vragen oproepen van: he, hoe zit het nou precies met de overheid, als aan de ene kant dit gezegd wordt en aan de andere kant dat?”
 • Woede
  Mirjam Otten (Liberaal Haarlem) ‘kookt van woede’ door de woorden van burgemeester Wienen. ,,U praat eromheen en ik vind dit heel ongemakkelijk.”
 • Mail
  ,,Die mail had ik nooit moeten versturen”, aldus Rog. ,,Ik vond het moeilijk om ergens als publiek figuur te zijn terwijl andere mensen buitengesloten worden.”
 • Excuses
  ,,Hij is volstrekt onhandig geformuleerd”, zegt Rog over de mail over de QR-code. ,,Ik heb daarmee zowel mijn collega’s als ambtenaren in een lastig parket gebracht. Dat is niet goed en dat spijt mij ook. Ik zal dat niet meer doen.”
 • Schorsing
  Burgemeester Jos Wienen heeft de vergadering vijf minuten geschorst. Raadsleden gaan met elkaar in beraad over het vervolg van de discussie.
 • Koffie en thee
  Vijf minuten was wat optimistisch: de vergadering is nog niet hervat. Raadsleden halen koffie en thee.
 • Onvrede
  Thessa van der Windt (D66) is niet tevreden. Zij vindt dat veel vragen nog niet beantwoord zijn door het college, terwijl de klok door tikt. Andere partijen stemmen met haar in.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De Krim Haarlem