HD (H&O) 2018-02-26: Geef wijkraadsleden financiële vergoeding!

By 26 februari 2018 2018 No Comments

Geef wijkraadsleden financiële vergoeding!

Wethouder Jur Botter.

De gemeente Haarlem wil de democratie vitaler maken door burgers meer zeggenschap te geven. Afgelopen maand zijn er onder leiding van wethouder Jur Botter bijeenkomsten georganiseerd over deze ’Nieuwe Democratie’. Hoe haalbaar zijn zijn plannen?

Opinie

In veel grotere gemeenten wordt het democratisch systeem van gemeenteraad en college van B en W versterkt door wijkraden. Deze fungeren als de ogen en oren van de gemeente en ondersteunen burgers bij het vinden van gehoor bij de gemeente.

Maar de wijkraden hebben moeite met het vinden van nieuwe leden en veel van de huidige leden zijn ouderen. Wethouder Jur Botter (D66) wil nu experimenteren met wijkraden die bestaan uit door loting aangewezen leden. Deze krijgen een eigen budget en meer beslissingsbevoegdheid. Maar de kernvraag is dan: waar ligt de grens tussen wat burgers mogen beslissen en waar de gemeente zelf over beslist?

Twee voorbeelden. Het plan ligt er dat wijken meer zeggenschap krijgen over leegkomende gebouwen, bijvoorbeeld om er een buurthuis op te zetten. In de praktijk kan dat echter lang niet altijd. Het schoolgebouw aan de Verspronckweg kwam tien jaar geleden leeg te staan. Het gebouw is door de gemeente verkocht aan een projectontwikkelaar. En nu, nadat het tien jaar leeg heeft gestaan, komen er dure appartementen in. Omwonenden hadden toen niet het recht om mee te beslissen, maar zouden dat ook vandaag zeker niet krijgen.

Voor de gemeente zijn de financiële belangen veel te groot en dus houdt daar de nieuwe democratie op en blijft de oude, zonder directe zeggenschap van burgers, gewoon bestaan. Hetzelfde geldt voor het geplande initiatiefrecht over braakliggende stukjes grond. Vergeet jullie speeltuinplan maar, als nieuwbouw opeens belangrijker blijkt. Maar leg dat maar eens uit aan omwonenden. Hoe zit het nu, gemeente, met jullie mooie beloftes van meer zeggenschap?

Binnenkort gaat Botter in de bus samen met wijkraadsleden op excursie naar Groningen, waar het systeem van ’gelote wijkraden’ al bestaat. Ook loting lijkt echter weinig bij te dragen aan Nieuwe Democratie. Kortgeleden vertelden wijkraadsleden uit Groningen in debatcentrum De Pletterij dat van de tien door loting aangewezen bewoners negen weigeren om in de wijkraad plaats te nemen en van diegenen die wel in de wijkraad gaan haakt een kwart al binnen een jaar weer af.

Er is een veel simpeler oplossing. Er is onderzoek gedaan naar de vraag of een kleine beloning voor wijkraadswerk een stimulans kan zijn om lid te worden. Het omslagpunt voor wel of niet actief mee willen doen ligt bij ongeveer vijftig euro per vergadering. Schrap die excursie en je hebt voor een heel jaar de kosten voor alle wijkraadsleden er al uit. En, nog veel belangrijker, het ideaal van ’nieuwe democratie’ komt opeens echt een stuk dichterbij.

Pierre Winkler, wijkraadslid van de binnenstad

Een lange versie van dit artikel op www.wijkraadbinnenstadhaarlem.nl

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De Krim Haarlem