HD (Premium) 2021-10-15: Wethouder Michel Rog (CDA) van Haarlem hoeft niet op te stappen, ondanks grote frustratie bij raadsleden

By 15 oktober 2021 2021 No Comments

Wethouder Michel Rog (CDA) van Haarlem hoeft niet op te stappen, ondanks grote frustratie bij raadsleden

Wethouder Michel Rog kreeg een motie van afkeuring van de gemeenteraad.

Wethouder Michel Rog kreeg een motie van afkeuring van de gemeenteraad.

© Foto United Photos/Rob van Wieringen


Marlies Vording                                                                                                                                                           

 


HAARLEM

—————————————————————————————————————————————————————————————

Hij kreeg donderdagavond van bijna alle partijen de wind van voren, maar wethouder Michel Rog (CDA) hoeft van de gemeenteraad niet op te stappen.

Wel stemde een grote meerderheid van de gemeenteraad voor een motie van afkeuring. Hoe Rog daar invulling aan geeft, mag hij zelf weten.

De wethouder kwam afgelopen weken in opspraak nadat hij in een tweet stelling nam tegen het coronabeleid van de overheid. Daarnaast kwam vorige week het nieuws naar buiten dat hij een wijkraad had gevraagd of hij hun jaarvergadering in een sportkantine kon bijwonen zonder zijn QR-code te tonen.

(Tekst gaat door onder de foto)

Het debat had voor het eerst in tijden plaats in de klassieke raadzaal.

Het debat had voor het eerst in tijden plaats in de klassieke raadzaal.

© Foto Foto United Photos/Rob van Wieringen

Urenlang duurde de extra raadsvergadering over de kwestie. Meerdere malen vroeg zowel de gemeenteraad als het college schorsingen aan om te overleggen. Frustratie voerde de boventoon in de betogen van zowel oppositie- als coalitiepartijen.

’Geschrokken’ was raadslid Ienke Verhoeff (PvdA) vooral toen ze de tweet van de wethouder te zien kreeg. Daarin stak hij zijn oud-collega en staatssecretaris Mona Keijzer een hart onder de riem en bekritiseerde hij de coronapas. ,,We waren verbaasd dat er geen herstel kwam. Er ging tijd overheen, en toen kwam het bericht over de QR-code. Dan nog denk je: dit kan ook niet kloppen. Maar het staat zwart op wit.’’

Andere raadsleden gaan verder. ,,Aftreden is het enige wat Rog als principieel man rest’’, vond Louise van Zetten (Hart voor Haarlem).

Wethouder Michel Rog bood tijdens de discussie meermaals zijn excuses aan voor het mailtje dat hij zijn secretariaat naar wijkraad De Krim liet sturen. Daarin gaf hij aan principiële bezwaren te hebben tegen het tonen van zijn QR-code. ,,Die mail had ik nooit moeten versturen. Ik heb het gestuurd in een moment van gewetensstrijd, waarin ik dacht: wat wil ik? Ik vond het moeilijk om ergens als publiek figuur te zijn terwijl andere mensen buitengesloten worden.’’

(Tekst gaat door onder de foto)

Rog tijdens het debat.

Rog tijdens het debat.

© Foto United Photos/Rob van Wieringen

De mail is volgens hem ’onhandig’ geformuleerd. ,,Ik heb daarmee zowel mijn collega’s als ambtenaren in een lastig parket gebracht. Dat is niet goed en dat spijt mij ook. Ik zal dat niet meer doen.’’ Rog beloofde voortaan niet meer moeilijk te doen over het tonen van zijn QR-code. Hij spreekt in dat verband herhaaldelijk over zijn ’zoektocht’ naar de juiste manier om om te gaan met zijn principiële bezwaar tegen de coronapas.

Over de tweet is hij stelliger: die neemt hij niet terug. ,,Ik was niet van plan mij te mengen in het publiek debat. Is dat handig geweest? Nee, zeker niet. Maar ik neem geen afstand van de inhoud.’’

Een overgrote meerderheid van de gemeenteraad is niet overtuigd door het betoog van wethouder Rog. Reacties variëren van ’dit is niet goed te maken’ tot ’we worden hier een beetje stil van’ en ’door het wrijven lijkt de vlek alleen maar groter te worden’.

Toch gaat een motie van wantrouwen van Hart voor Haarlem de meeste partijen te ver. De door de coalitie ingediende motie van afkeuring wordt door bijna iedereen gesteund, al houdt geen partij een goed gevoel over aan het debat. ,,Het is hopeloos. Net een natte tosti, of in een hondendrol trappen’’, zegt Sander van den Raadt (Trots Haarlem) over de ellenlange discussie.

PvdA sluit het debat af met een vergaande suggestie. ,,Ik vind het een treurige avond’’, aldus Ienke Verhoeff. ,,Als ik in de schoenen van Rog stond, zou ik de eer aan mezelf houden.’’ De wethouder blijft echter zitten waar hij zit.

PvdA’er Ienke Verhoeff (l) vindt dat Rog ’de eer aan zichzelf moet houden’.

PvdA’er Ienke Verhoeff (l) vindt dat Rog ’de eer aan zichzelf moet houden’.

© Foto United Photos/Rob van Wieringen

Bijval

Van twee partijen kreeg wethouder Michel Rog geen kritiek, maar juist bijval. De ChristenUnie kon het wel waarderen dat de bestuurder zich heeft uitgelaten over de coronapas. Trots Haarlem feliciteerde Rog met zijn ’goede standpunten’. ,,Chapeau dat je zonder QR-code aanwezig wilde zijn’’, vond Trots-voorman Sander van den Raadt, die de wethouder tot erelid van zijn partij wil benoemen.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De Krim Haarlem