HD (Regio) 2022-12-13: Zelf kiezen of wijkraad blijft

By 13 december 2022 2022 No Comments

(HD-Regio 2022-12-13, 08.30u.)

Zelf kiezen of wijkraad blijft

’Samen de stad maken’ heet de notitie van de gemeente Haarlem waarin de wijkraden worden opgedoekt. Op papier een mooie leus, maar in de praktijk is het vaak lastig onze bestuurders op andere gedachten te brengen. Misschien dat daarom wel de rol van de wijkraden als spreekbuis van de wijk met ingang van 2024 stopt.

De wijkraden worden na ruim 50 jaar vervangen door wijkplatforms, een netwerk van bewoners, ondernemers en anderen in een wijk. Zo’n platform zorgt – volgens de gemeente – voor verbinding tussen mensen en groepen in de wijk en voor de verbinding tussen wijk en gemeente.

Dat de huidige wijkraden dat ook als doel hebben en eveneens netwerkorganisaties zijn, blijft ongenoemd. Sterker nog: de wijkraad wordt in de achterliggende notitie zelfs de ’bottleneck’ genoemd als hij een initiatief van actieve bewoners niet zou steunen. Zonder dat concreet te maken of met voorbeelden te komen.

Ik heb een beter idee. Laat wijkbewoners zelf kiezen of ze een wijkraad of een wijkplatform in hun wijk willen. Met zo’n vrije verkiezing geeft het gemeentebestuur echt inhoud aan de leuze: ’Samen maken wij de stad’.

Thea de Roos,

(voorzitter wijkraad Vondelkwartier),

Haarlem

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De Krim Haarlem