Marc Plantaz (Beleids- en accountmedewerker Team Omgevingskwaliteit, Afdeling Omgevingsbeleid Gemeente Haarlem) (2022-09-05) RE: Actie meten luchtkwaliteit

By 5 september 2022 2022 No Comments

Beste deelnemers aan de Actie meten Luchtkwaliteit

Hierbij wil ik jullie even een tussenbericht sturen over de metingen luchtkwaliteit. Inmiddels zijn we iets over de helft van de meetperiode, al moeten de uitslagen van de analyses van juli en augustus nog komen. Hoewel een enkele keer een buisje verloren geraakt is (wschl nieuwsgierige passanten), lijken we tot nog toe geen structurele problemen op een van de locaties te hebben (een of twee, hoogstens 3 ontbrekende metingen in een reeks van 13 is in het algemeen geen probleem voor het jaargemiddelde, dat dan alleen over de wel beschikbare metingen wordt berekend).

Vindplaatsen

De vindplaatsen  waren vermeld in het documentje over de metingen, maar ik had ze nog even opnieuw moeten rondmailen toen de eerste uitslagen er daadwerkelijk op stonden (daar is vrij lang overheen gegaan):

De GGD Amsterdam publiceert de gegevens per meetperiode van 4 weken (met een verwerkingstijd van 1-2 maanden) via twee webpagina’s:

  • www.luchtmeetnet.nl  van RIVM (in de selectiebox component kiezen voor NO2-buisjes) hier staan ook gegevens van alle andere metingen luchtkwaliteit in Nederland.
  • https://maps.amsterdam.nl/no2/?LANG=nl  eveneens een kaart, daarnaast kunnen jullie hier alle meetgegevens ook als open data downloaden.
  • Via de menu knop van deze pagina of via https://maps.amsterdam.nl/open_geodata/    kun je hier ook de gegevens downloaden in verschillende opendata formats (onder duurzaamheid vind je data van de locaties (incl adres en code meetpunt in tekst), jaargemiddelden van alle jaren en de individuele 4 weekswaarden (dus per buisje) met een jaargemiddelde of lopend gemiddelde erbij). Metingen in Haarlem hebben deels codes met H en deels codes met HA!

Voortgangsbijeenkomst

Wanneer de uitslagen van augustus bekend zijn, maak ik een beknopt overzichtje van de resultaten tot dusver. Graag wil ik daar dan in een soort werk-bijeenkomst met jullie naar kijken, om te zien of we daar al voorlopige aanwijzingen en aandachtspunten uit kunnen afleiden. Ik verwacht dat we zo’n bijeenkomst in de eerste of 2e week van oktober kunnen houden. Als het even lukt streef ik naar een hybride bijeenkomst,  in principe live, maar met ook een toegang via Teams.

Mochten jullie naar aanleiding van de resultaten tot nog toe, zoals op de sites gepubliceerd, al vragen of opmerkingen hebben, stuur me die dan graag alvast toe. Natuurlijk kunnen jullie me ook mailen, eventueel bellen, als het op een of andere manier niet goed lukt om gegevens over jullie buisjes af te lezen!

Ik hoop jullie allen weer te zien in de voortgangsbijeenkomst, waarover jullie later deze maand dan bericht krijgen.

Met vriendelijke groet,

Marc

 

Marc Plantaz

Beleids- en accountmedewerker Team Omgevingskwaliteit, Afdeling Omgevingsbeleid Gemeente Haarlem

Bezoekadres: Zijlpoort, Gedempte Oudegracht 2, Haarlem

Postadres: Gemeente Haarlem, afd. OMB, Team Omgevingskwaliteit tav Marc Plantaz

Postbus 511, 2003 PB Haarlem

Telefoonnummer: 023-5113517 E-mail: mahgplantaz@haarlem.nl

 

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De Krim Haarlem