Persbericht 2021-03-10: Campagne Meeuwenoverlast

Geachte wijkraden binnen de gemeente Haarlem,

Het voorjaar nadert, dus de vogels zijn op zoek naar een plek om hun nesten te gaan bouwen. Ook de meeuwen zijn daarmee bezig. Maar nestelende meeuwen zijn vaak het begin van een zomer vol overlast.

Haarlem heeft ook dit jaar weer een campagne ontwikkeld om met elkaar de overlast van meeuwen tegen te gaan. In de bijlagen van deze mail vindt u hiervan het nieuwesartikel, de verkleinde poster en de social mediabeelden als perspakket. Wij delen dit graag met u, zodat u dit als wijkraad binnen de wijk kan verspreiden. U kunt de informatie rechtstreeks op uw website plaatsen, uw social mediakanalen ervoor gebruiken en de posters (laten) printen en verspreiden.

Al het materiaal is rechtenvrij te gebruiken. Wij hopen dat dit kan bijdragen aan het terugdringen van de meeuwenoverlast in uw wijk.

Met vriendelijke groet,

Rob Broekstra

Bestuurscommunicatieadviseur

Woordvoerder wethouder Michel Rog

Afdeling Bestuur en Communicatie

Gemeente Haarlem

Stadhuis

Postbus 511

2003 PB  Haarlem

T 06 – 4304 9969

rbroekstra@haarlem.nl

Zie ook onze website: www.haarlem.nl

 

Bijlagen:

Last van meeuwen? Kom in actie!

Wakker worden van het gekrijs, vuilniszakken die opengetrokken worden, poep op uw wasgoed. Meeuwen zorgen voor veel overlast. Vanaf maart gaan zij op zoek naar een plek voor hun nest. Meeuwen zijn wettelijk beschermd. Daardoor is het tegengaan van overlast soms moeilijk omdat niet alle maatregelen volgens de wet mogen. Gelukkig kunt u wel  een aantal dingen doen om de overlast te voorkomen of te beperken.

 Nestelen

Meeuwen zoeken vanaf maart naar een geschikte plek voor een nest om te gaan broeden. De laatste veertig jaar vinden ze die steeds vaker in de stad. Daar zijn nu eenmaal veel veilige en beschutte plekjes te vinden. Vooral op platte daken, dakkapellen en half schuine daken.

Samen met uw buren de overlast beperken

Woont u in een straat of buurt met huizen die aantrekkelijk zijn voor meeuwen? Er is een simpele manier om te voorkomen dat meeuwen in uw straat een nest bouwen. Ga vanaf maart tot eind juni regelmatig uw dak op en veeg het schoon. Een dak dat leeg is en geen schuilhoekjes heeft, maakt het minder aantrekkelijk voor meeuwen om een nest te bouwen. Dit werkt het beste als u deze actie samen met uw buren doet. Niet iedereen kan of durft een dak op, dus het organiseren van ‘dakvegers’ in de straat kan dan een oplossing zijn.

Een andere mogelijkheid is om plastic vlaggetjes op uw dak te spannen of vliegers in te zetten om de vogels af te schrikken. Ervaring leert wel dat de vogels hier na verloop van tijd aan wennen.

Vogelnetten

Het spannen van draden of vogelnetten op het dak werkt goed omdat vogels er dan niet kunnen landen. Dit kunt u laten doen door een erkend bedrijf. Het kost voor een gemiddeld plat dak zonder obstakels zo’n 300 tot 800 euro. Voor een deel van de kosten geeft gemeente Haarlem een subsidie van maximaal € 350,- , waardoor de rekening van het bedrijf lager uitvalt. Zo bent u definitief van de overlast op uw dak af. Om te voorkomen dat de meeuwen dan een dak verderop gaan broeden, werkt dit het beste als u het met meerdere buren tegelijk doet.
De gemeente werkt voor het plaatsen van netten samen met een gecertificeerd bedrijf dat ook de afhandeling van het subsidie verzorgt.

Toch een nest?

Toch een nest met eieren op uw dak?!  Omdat meeuwen beschermd zijn, mag u het nest niet verwijderen. Ook mag u de eieren niet weghalen of kapot maken.

Meer informatie over wat u (samen met uw buren) kunt doen aan meeuwenoverlast en over wat de gemeente doet, staat op www.haarlem.nl/meeuwenoverlast

Ook kunt u een melding <https://www.haarlem.nl/meeuwenoverlast/> doen van een nest.

 

 

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De Krim Haarlem