PERSBERICHT 2021-04-22: HIT 2021 in volle gang

By 22 april 2021 2021 No Comments

HIT 2021 in volle gang

De 74e editie van het Haarlems Interscholair Toernooi (HIT) is in volle gang! Zo’n 100 leerlingen van 10 middelbare scholen in Haarlem, Heemstede, Aerdenhout en Bloemendaal ontwikkelen hun kunsten op het gebied van Dans, Muziek, Theater, Spoken Word, Fashion, Beeldende Kunst en Beeld en Geluid. Op zaterdag 1 april, zaterdag 1 mei en zondag 2 mei vindt bij Flinty’s aan de Gedempte Oude Gracht in Haarlem de 2e MasterClass ronde plaats. Zondag 2 mei worden op de buitenmuur van Flinty’s bovendien 3 kunstwerken onthuld van de winnaars in de categorie Beeldende Kunst van vorig jaar.

MasterClasses

Talentontwikkeling staat bij het HIT centraal. Tijdens de HIT MasterClasses ontmoeten de jonge makers elkaar ‘live’ en worden ze begeleid door hun coaches. Dit zijn ervaren professionals en professionals in opleiding. De leerlingen worden tijdens het ‘in de steigers zetten’ van hun werk geïnspireerd, geënthousiasmeerd én krijgen een indruk van het leven van een kunstenaar of artiest. De 2e MasterClass ronde volgt op de 1e ronde en kennismaking in maart. In juni volgt nog een 3e ronde, waarin de talenten ‘de puntjes op de i’ zetten. Flinty’s maakt dit als ‘buurthuis’ voor beperkte groepen mogelijk. Wél met mondkapjes en 1,5 meter afstand uiteraard.

Ontwikkeling en samenwerking
Naast MasterClasses vol tips & tricks hebben de deelnemers de komende drie maanden via WhatsApp groepen contact met hun coaches en elkaar. In mei worden HIT breed (voor alle disciplines) workshops aangeboden op het gebied van tekst, presentatie en improvisatie. Nieuw dit jaar is de categorie Cross-Over. Via een soort Marktplaats-systeem bundelen de deelnemers hun talenten. Denk aan een deelnemer Fashion die een outfit maakt voor een deelnemer Theater of een deelnemer Muziek die een deelnemer Spoken Word muzikaal begeleidt.

Finale

Tijdens de grote finale op donderdag 1 juli in Patronaat worden per categorie prijzen uitgereikt. Iedere deelnemer die dat wil, kan die avond het podium beklimmen. Hopelijk met publiek in de zaal, maar een livestream is ook mogelijk. Voorafgaand aan de finale wordt het werk in de categorie Beeldende Kunst online geëxposeerd op de website van Hart. Winnaars maken kans op optredens, masterclasses en een geldbedrag om hun talent verder te ontwikkelen.

Talent in beeld

Het HIT 2021 wordt vastgelegd op video. Door middel van interviews met de deelnemers, backstage beelden, bezoekjes aan de deelnemende scholen en ‘sneak peek’ van de talenten wordt in een aantal afleveringen op YouTube (Hart – Kunst, kennis & cultuur) het proces getoond.

Onthulling kunstwerken

Zondag 2 mei worden op de buitenmuur van Flinty’s kunstwerken onthuld van Osazee Idemudia, Luca de Wind en Janneke Peletier, winnaars van HIT 2020 in de categorie Beeldende Kunst. De jonge talenten zijn door Menzo Schrik van Flinty’s uitgenodigd om speciaal voor deze plek aan de hand van de actualiteit kunst te maken.

Osazee Idemudia (15 jaar,Montessori College Aerdenhout)

“Bij het maken van het schilderij heb ik gedacht aan iets dat iedereen kent. We zitten samen in hetzelfde schuitje met het virus. Met mijn schilderij wil ik zeggen dat mensen het beste uit zichzelf kunnen halen door de Avatar te zijn. Net als de cartoon zegt: alleen de Avatar meester van alle vier de elementen kan dit stoppen.”

Luca de Wind (15 jaar, ECL)

“Mijn kunstwerk is geïnspireerd op mijn eigen ervaring én de ervaringen van anderen met straatintimidatie. Ik heb geprobeerd uit te beelden hoe het voor mij en voor vele anderen is om ongewenst op straat te worden nageroepen. Met mijn kunstwerk wil ik aandacht vragen en duidelijk maken dat straatintimidatie een groot probleem is waar veel meer mensen mee te maken hebben dan je misschien zou denken.”

Janneke Peletier (16 jaar, Stedelijk Gymnasium Haarlem)

“Mijn kunstwerk gaat over verandering, zeker relevant nu. Ik heb geprobeerd op een simpele manier dat thema over te brengen met een paar elementen die te zien zijn: golven, zon en maan, corona en een pad naar de horizon, waar die dan ook te vinden is.”

Over het HIT

Het HIT wordt georganiseerd door Hart, het centrum voor kunst, kennis en cultuur in Haarlem, in samenwerking met de deelnemende scholen. Tijdens het HIT krijgen middelbare scholieren de kans hun creatieve talenten onder professionele begeleiding te ontwikkelen en podiumervaring op te doen. Daarnaast kunnen de jongeren sociaal hun hart ophalen. Inschrijven voor HIT 2021 is niet meer mogelijk. Wie op de hoogte wil worden gehouden van de inschrijfmogelijkheden voor HIT 2022 kan dit kenbaar maken door het sturen van een email naar: hit@hart-haarlem.nl.

Noot voor de redactie:

Uitnodiging
Pers is van harte welkom om onderstaande activiteiten bij te wonen:
MasterClasses Beeldende Kunst: Za. 24 april | Flinty’s | 10.00 – 11.30 | 12.45 – 14.15 | 14.15 – 15.45
MasterClass Muziek: Za. 1 mei | Flinty’s | Tijdstip wordt nog bepaald (neem contact op)
MasterClass Spoken Word: Zo. 2 mei | Locatie en tijdstip worden nog bepaald (neem contact op)
Onthulling kunstwerken: Zo. 2 mei | 11.00 uur | Flinty’s

Downloads
Uitsluitend ter beeldvorming, niet voor publicatie:
escheele@hart-haarlem.nl | 06-14382449
www.hit-haarlem.nl

 

20210422 HIT 2021 in volle gang

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De Krim Haarlem