Persbericht 2023-06-08: Wedstrijd duidelijke taal

 

                            Persbericht

 

Datum 8 juni 2023
Afzender Bestuur en Communicatie
Informatie Yagmur Demir
Telefoon 06 46 21 52 11
E-mail ydemir@haarlem.nl
 

 

Wie wint de Duidelijke Taal-bokaal 2023?

Stroperige communicatie? Onbegrijpelijke afkortingen? Ouderwets taalgebruik? Gemeenten gebruiken in hun communicatie-uitingen met de inwoners vaak onduidelijke taal. Om te laten zien dat we ons als gemeente bewust zijn van het feit dat niet helder communiceren leidt tot onbegrip en afstand, is de wedstrijd Duidelijke Taal georganiseerd. Het initiatief voor de wedstrijd komt vanuit Erica Bastiaans, raadslid voor de PvdA. De datum voor de wedstrijd is 21 juni om 19.00 en de locatie is de Bibliotheek Haarlem centrum.

Teksten met zinnen die je drie keer moet lezen om te begrijpen wat er nu echt staat. Dat kan veel beter en veel duidelijker. In Nederland is ongeveer 12 % van de burgers laaggeletterd. Dat wil zeggen dat deze mensen moeite hebben met lezen en/of schrijven. In de regio ZuidKennemerland is het percentage laaggeletterden 8%. Laaggeletterdheid kan meedoen in de samenleving behoorlijk in de weg zitten. In Haarlem en Zandvoort willen we dat iedereen kan meedoen.

Met de wedstrijd Duidelijke Taal dagen we inwoners, ambtenaren en raadsleden uit Haarlem en Zandvoort uit om kritisch te kijken naar eigen taalgebruik. Elke omgeving heeft haar eigen jargon, maar de uitdaging is te zoeken naar andere woorden, kortere zinnen en eenvoudige formuleringen.

Voor de wedstrijd Duidelijke Taal kunnen teams van inwoners, ambtenaren of raadsleden zich inschrijven via duidelijketaal2023@haarlem.nl. Er zijn nog plekken beschikbaar. Meld je aan voor woensdag 14 juni.

Wanneer: op 21 juni om 19.00 uur

Waar: Bibliotheek Haarlem Centrum

Voor meer informatie kijk op: www.haarlem.nl

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De Krim Haarlem