Spaarnelanden 2016-04-18: Wijkteams

By 18 april 2016 2016 No Comments

Beste wijkraadsleden,

Wellicht heeft u al over hen gehoord of hen in de wijk gezien: de wijkteams van Spaarnelanden. Hierbij vindt u een artikel over de wijkteams waarmee wij vanaf 1 maart j.l. zijn gestart. Met de wijkteams willen wij de klanttevredenheid verbeteren, doelmatiger en duurzamer werken, en een werkervaringsplek bieden voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Spaarnelanden start met wijkteams

Spaarnelanden wil dichter bij de inwoners van Haarlem staan. Daarom zijn we vanaf 1 maart jl. gestart met wijkteams. Het wijkteam onderhoudt de eigen wijk en pakt direct klantvragen op. Dit doen we samen met mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Op deze manier geeft Spaarnelanden invulling aan de maatschappelijke rol die het bedrijf wil vervullen in Haarlem. De eerste wijkteams in Schalkwijk, Zuidwest en Oost zijn inmiddels gestart. Op basis van de ervaringen breidt Spaarnelanden het aantal wijkteams in het voorjaar verder uit. We verwachten straks te werken met acht wijkteams in Haarlem.

Het wijkteam bestaat uit een meewerkend voorman en een medewerker die de voorman kan vervangen. Beiden vullen elkaar aan en begeleiden de andere leden van het wijkteam, dit zijn mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

In de wijk bekijkt de voorman of de omgeving schoon, heel en veilig is. Het wijkteam gaat vervolgens aan de slag met de dingen die ze zelf kunnen doen. Ze bereiden het werk van het groenteam voor, helpen met eenvoudige taken en ruimen groen en ander afval op. Het wijkteam voert ook eenvoudig snoeiwerk en eenvoudige reparaties aan bestrating en straatmeubilair uit. Voor de dingen die ze niet zelf kunnen doen, schakelt de voorman een andere ploeg in.

Werk maken van participatie
Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen zinvol meedoen met het wijkteam, zichzelf ontwikkelen en hun kansen op de arbeidsmarkt vergroten. Spaarnelanden maakt hiermee werk van participatie. De instroom in onze teams organiseren we samen met andere partijen in het sociale domein zoals Paswerk, Pasmatch, Agros, de Hartekamp Groep, Dock en het COA.

Spaarnelanden coacht de voormannen tijdens het dagelijkse werk om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt goed te leren begeleiden. Een combinatie van operatonele uitvoering met mensontwikkeling past goed bij ons bedrijf en maakt ons uniek. Daarbij werken we ook intensief samen met andere teams in de stad zoals teams van het Buurtbedrijf, Dock, Reclassering en de Hartekamp Groep.

Tenslotte wil Spaarnelanden duurzamer werken. Daarom werkt het wijkteam vanuit een vaste locatie in de wijk. Ook werken we minder met machines. Zo zorgen we voor minder autokilometers, een meer geluidsvrije stad en een gezondere werkomgeving.

Wij hopen u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.

Met vriendelijke groet,

Laurina van Dam
Relatiemanager

Minckelersweg 40
2031 EM HAARLEM
Postbus 1041
2001 BA HAARLEM
T: 023-7517252

M: 06-83699462
E: lvandam@spaarnelanden.nl
W: www.spaarnelanden.nl

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De Krim Haarlem