Spaarnelanden 2016-06-14: Informatie spinmot en botulisme

By 14 juni 2016 2016 No Comments

Wat te doen bij botulisme?

In de zomermaanden kunt u zieke of dode vissen en watervogels aantreffen in of nabij vijvers, of ander oppervlaktewater. Dit kan duiden op botulisme. Raak de dieren in zo’n geval niet aan en neem direct contact op met Spaarnelanden via 023-7517200 of info@spaarnelanden.nl. Wij verwijderen de dode dieren binnen 24 uur na de melding op en onderzoeken of er inderdaad sprake is van botulisme.

Meer informatie over botulisme vindt u hier.

 Spinselmot is ongevaarlijk

In deze periode kunt u in plantsoenen en tuinen de spinselmot tegenkomen. Deze rupsen kunnen in korte tijd hele bomen inpakken met grote witte dekens van zijden draden. Een boom ingepakt met weefsel van de spinselmot ziet er ziek en ongezond uit. Toch is de spinselmot is geheel onschadelijk voor mens en boom.
In het openbaar groen van Haarlem wordt de spinselmot niet bestreden. Het is een natuurlijk proces wat vanzelf weggaat. Wanneer u de spinselmot zelf wilt bestrijden in uw tuin, dan kunt u takken met nesten handmatig afknippen. U kunt takken met nesten eventueel ook met een stevige waterstraal afspuiten.

Alhoewel de spinselmot ongevaarlijk is, kunnen deze rupsen een ware plaag vormen. Bomen die in het voorjaar net nieuw blad hebben gekregen, worden in korte tijd helemaal kaal gevreten. De bomen ondervinden hier echter geen schade van. Het web van de spinselmot blijft zitten totdat de rupsen zich na vier tot zes weken verpoppen tot een klein nachtvlindertje. Vanaf dat moment krijgen de bomen en struiken nieuwe bladeren.

De spinselmot moet niet worden verward met de eikenprocessierups. De eikenprocessierups is alleen te vinden in eikenbomen.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De Krim Haarlem