Woonwagen Belangen Haarlem 2021-09-14: Onderzoek naar mogelijke Woonwagenlocaties

By 14 september 2021 2021 No Comments

Geachte besturen van de Wijkraden,

Sinds 3 jaren is Woonwagen Belangen Haarlem druk in overleg met gemeente en de wooncorporaties om te bekijken of er in de verschillende stadsdelen ruimte gemaakt kan worden voor het aanleggen van woonwagenlocaties.

Sinds 2018 heeft BZK een beleidskader uitgegeven, waarin beschreven wordt dat onze cultuur en de specifieke woonvorm niet meer “uitgestorven” mag worden door het NIET aanleggen van standplaatsen of het opheffen van deze.  Het zogenaamde uitsterfbeleid is hiermee van de baan. Om dit te bereiken zijn verschillende belangenverenigingen uit Nederland in gesprek gegaan met het Europese Hof, College van Rechten voor de Mens, Ombudsman en het Ministerie van BZK. Het is een traject van jaren geweest en nu is het punt daar, dat wij samen met de gemeente Haarlem en de woon coöperaties, naar de mogelijkheden gaan kijken voor geschikte locaties.

Standplaatszoekenden wachten veelal ruim 30 jaar op een standplaats, daar waar woningzoekende ongeveer 8 tot 10 jaar wachten.

Aangezien BZK de gemeentes binnen Nederland flink op de vingers getikt heeft, is het nu van belang om de samenwerking zo goed mogelijk te laten verlopen. Dat betekend ook dat er wellicht in meerdere stadsdelen locaties gemaakt worden, of op bestaande locaties bekeken wordt naar uitbreiding op de bestaande locaties.

In de toekomst, wanneer er meer duidelijkheid is over geschikte locaties, zijn wij, al zijnde Woonwagen Belangen Haarlem bereid het een en ander toe te lichten indien dat gewenst is. Wij hopen bij deze de steun van de Wijkraden te krijgen, daar onze cultuur een beschermde status heeft, en wij net zoals ieder andere Nederlander het recht hebben te wonen volgens onze cultuurvorm en de gemeente Haarlem de primaire verantwoordelijkheid in heeft voor huisvesting.

Bij deze vraag ik u om de datums van de openbare vergaderingen door te geven, zodat wij een gedegen planning kunnen maken om te spreken bij u op de openbare vergadering desgewenst.

Ik verneem graag van u.

Met vriendelijke groet,

Paulien Heesbeen

Voorzitter woonwagen Belangen Haarlem.

p/a Amelandstraat 5

2036LZ Haarlem

0616083610

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De Krim Haarlem