Marc Plantaz (Beleidsmedewerker Omgevingskwaliteit, Afdeling Omgevingsbeleid Gemeente Haarlem) 2023-08-22: Actie meten luchtkwaliteit Resultaten 2022

By 22 augustus 2023 2023 No Comments

Beste deelnemers aan de Actie meten luchtkwaliteit en geïnteresseerden.

Hierbij stuur ik jullie de officiële rapportage van de metingen over het eerste meetjaar (februari 2022 tot februari 2023). Mijn excuses dat ik deze niet eerder al heb rondgestuurd; de resultaten per maand en jaar zijn op zich natuurlijk al meteen na analyse beschikbaar via de sites van GGD en RIVM, inclusief kaart (zie nogmaals de verwijzingen onderaan deze e-mail) maar de rapportage is toegesneden op Haarlem en de resultaten op de verschillende locaties zijn gemakkelijk met elkaar te vergelijken.

 

Planning is om een gezamenlijke bespreking te houden van deze resultaten en van de resultaten van het lopende jaar tot dusver.

Een datum is nog niet vastgesteld, ik verwacht echter dat dit in de loop van oktober wordt.

In de tussentijd zijn jullie vragen en opmerkingen uiteraard welkom; als vraag aan mij en/of als input voor een gezamenlijke bespreking en/of om samen uit te zoeken.

 

Tevens is het streven de Actie meten luchtkwaliteit te integreren met de metingen met sensoren als onderdeel van Hollandse luchten. Op die manier kunnen we wederzijds profiteren van elkaars ervaringen, analysetools, data-analyses en resultaten.

Het is de bedoeling ook volgend jaar weer metingen met de buisjes uit te voeren, wellicht wel in een meer gerichte opzet; het zou mooi zijn als we samen een aantal onderzoeksvragen kunnen opstellen en kijken hoe we daar het beste een aantal meetlocaties op kunnen afstemmen, zoals dat ook al met de sensormetingen gebeurt. Het zou mooi zijn als we beide technieken daarin op elkaar kunnen afstemmen. Dit naast een aantal ‘vinger aan de pols’ locaties waar we juist het langjarig verloop volgen met de NO2 buisjes. Maar we bespreken dat in het najaar.

Ik kom bij jullie terug over de bijeenkomst.

Met vriendelijke groet,

Marc

 

Vindplaatsen data in kaart en download:

De GGD Amsterdam publiceert de gegevens per meetperiode van 4 weken (met een verwerkingstijd van 1-2 maanden) via twee webpagina’s:

  • www.luchtmeetnet.nl  van RIVM (in de selectiebox component kiezen voor NO2-buisjes) hier staan ook gegevens van alle andere metingen luchtkwaliteit in Nederland.
  • https://maps.amsterdam.nl/no2/?LANG=nl  eveneens een kaart, daarnaast kunnen jullie hier alle meetgegevens ook als open data downloaden.
  • Via de menu knop van deze pagina of via https://maps.amsterdam.nl/open_geodata/    kun je hier ook de gegevens downloaden in verschillende opendata formats (onder duurzaamheid vind je data van de locaties (incl adres en code meetpunt in tekst), jaargemiddelden van alle jaren en de individuele 4 weekswaarden (dus per buisje) met een jaargemiddelde of lopend gemiddelde erbij). Metingen in Haarlem hebben deels codes met H en deels codes met HA!
  • Via Hollandse Luchten zijn de resultaten ook te bekijken en analyseren: https://hollandse-luchten.org/kaart/  ; https://hollandse-luchten.org/data/

 

Marc Plantaz

Beleidsmedewerker Omgevingskwaliteit, Afdeling Omgevingsbeleid Gemeente Haarlem

Telefoonnummer: 023-511 3517  /  +31 6 426 402 41  Whatsapp: +31 6 47 677 914

E-mail: mahgplantaz@haarlem.nl

 

Bezoekadres: (Balie) Zijlpoort, Gedempte Oudegracht 2, Haarlem

Postadres: Gemeente Haarlem, afd. OMB,  tav Marc Plantaz

Postbus 511, 2003 PB Haarlem

 

23-1107-metingen-van-jaargemiddelde-stikstofdioxideconcentraties-tbv-gemeente-Haarlem-2022

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De Krim Haarlem