Mooi door Noord 2021-06-25: Nieuwsbrief

By 25 juni 2021 2021 No Comments

Het gebiedsteam Noord van gemeente Haarlem organiseert drie keer per jaar de netwerkbijeenkomst ‘Mooi door Noord’. De bijeenkomsten zijn bedoeld om elkaar op een laagdrempelige manier te ontmoeten, informeel informatie uit te wisselen en de samenwerking te versterken. De reacties waren tot nu toe zeer positief. ‘Mooi door Noord’ wordt gewaardeerd en gezien als een mooie manier om met elkaar in verbinding te zijn en blijven.

Door de coronacrisis kunnen de netwerkbijeenkomsten helaas niet fysiek plaatsvinden. Daarom hebben we voor de editie van juni opnieuw gekozen voor een online nieuwsbrief, zodat iedereen in Noord toch op de hoogte kan blijven van relevante onderwerpen. Een van de onderwerpen waar u in deze nieuwsbrief over kunt lezen is het leven na corona. Verschillende partners uit Noord hebben daar wat voor aangeleverd. Dank hiervoor. Ook hebben we jongerenwerker Melvin Kerdijk en wijkraadslid Rien Boom uit Noord gesproken over hun ervaringen tijdens de coronaperiode.

Laten we samen hopen dat we elkaar bij de volgende ‘Mooi door Noord’ in het najaar weer fysiek kunnen ontmoeten om verder te werken aan een mooi en leefbaar Haarlem Noord!

Met vriendelijke groet,

Gebiedsteam Noord

Hans Vriend
Rizgar Parlak
Anita Jonk
Judith Leegwater
Emma Huiberts
Kaylie-Romee van der Meulen

 

Thema’s in de Mooi door Noord nieuwsbrief

Scouting Brigitta | In gesprek met jongerenwerk | In gesprek met Wijkraad Indische Buurt Noord | Bakkie in de buurt | Zwanger in tijden van corona | BUUV kijkt naar elkaar om | Een adempauze voor Mantelzorgers | Meer groen in de Generaal Jouberstraat | Lief en Leed straat | Boodschappenbus | Sociaal Wijkteam | Snel een melding maken

Moreel Scouting Brigitta ongebroken na corona

De eerste echte Scoutingactiviteiten zijn alweer achter de rug. Wat een plezier! Iedereen is blij dat er weer meer “mag”. Nog even volhouden en dan draaien bevers, welpen, kabouters, esta’s, scouts, explo’s, rovers en stam na de zomer als vanouds. Samen met BSO, Spaarnebazuin en andere medegebruikers van De Krocht kijken ze ernaar uit.

Toch was het niet alleen maar narigheid de afgelopen tijd. Het ledental is op peil gebleven. Het moreel is niet gebroken. En kom bij Brigitta ook niet aan met “coronakilootjes”! In het kader van  #IkScoutThuis organiseerde de leiding activiteiten die echt niet allemaal zittend achter de computer uitgevoerd konden worden.

Klik hier om het hele artikel te lezen

 

In gesprek met jongerenwerker Melvin Kerdijk, van o.a. Delftwijk City

Melvin Kerdijk is jongerenwerker bij Haarlem Effect, werkzaam in jongerencentra Flinty’s (Haarlem centrum) en Delftwijk City (Haarlem Noord). Ook bij deze centra heeft de coronacrisis flinke impact gehad. Jongeren konden niet werken, naar school of naar vrienden. Veel jongeren kregen daardoor te maken met eenzaamheid en verveling. Melvin is blij dat er momenteel steeds weer iets meer kan.

Klik hier om het hele artikel te lezen

 

In gesprek met wijkraadvoorzitter Rien Boon

Rien Boon is al zes jaar voorzitter van de wijkraad Indische Buurt Noord. De wijkraad telt acht actieve bestuursleden. Binnenkort wordt Rien opgevolgd, wel blijft hij nog vicevoorzitter van de wijkraad. Rien heeft door de jaren heen veel contacten opgedaan in en rondom de wijk. De wijkraad heeft veel gemerkt van de coronacrisis. Het was stil op straat, er waren geen activiteiten en het was lastig om goed te kunnen zien wat er speelde in de wijk. Nu er weer iets meer mogelijk is, wordt uitgekeken naar toekomstige activiteiten.

Klik hier om het hele artikel te lezen

 

 

Leven in en na Corona voor vrouwen die zwanger zijn of net moeder zijn geworden
Het leven in coronatijd valt niet mee, zeker niet voor zwangere en pas bevallen vrouwen en hun partners. Ze zijn zwanger geweest in coronatijd, wat betekende dat ze alleen naar de controles moesten, er geen babyshower voor hen georganiseerd kon worden en ze eigenlijk in hun eentje (samen met hun partner) van de zwangerschap moesten genieten. Kortom veel dingen die ze wilden doen waren niet mogelijk. MamaKits helpt vrouwen, vaders en opa’s en oma’s om weer wat ruimte in je hoofd te krijgen en daardoor meer grip op jezelf en je situatie te krijgen.

Klik hier om het hele artikel te lezen

 

BUUV Haarlem tijdens en na corona
Veel mensen hebben het tijdens corona een stuk zwaarder dan anders. Bijvoorbeeld oudere, zieke en kwetsbare mensen. Maar ook mensen die werken in de zorg, bij de politie en in supermarkten kunnen mogelijk extra hulp gebruiken zodat hun belangrijke werk door kan gaan. Gelukkig zijn er heel veel mensen in Haarlem die via BUUV iets voor een ander willen doen. Even naar de supermarkt, de hond uitlaten of een praatje maken met iemand die veel alleen zit. Het blijkt dat heel veel mensen klaar staan voor elkaar en dat wil BUVV in de tijd na corona natuurlijk vasthouden en blijven stimuleren.

Klik hier om het hele artikel te lezen

 

Een adempauze voor de mantelzorger: logeerplekken weer open!
Het afgelopen jaar is meer dan ooit duidelijk geworden hoe belangrijk mantelzorgers zijn. Toen veel zorg niet of minder ingezet kon worden en respijtvoorzieningen (dagbesteding, kinderopvang, logeerplekken, etc.) hun deuren (deels) moesten sluiten, hebben mantelzorgers nog meer zorg dan anders op hun schouders genomen. Tandem Mantelzorg biedt hulp om mantelzorgers een adempauze te geven.

Klik hier om het hele artikel te lezen

 

Meer groen in de Generaal Joubertstraat

Samen met haar buren houdt Andrea de Generaal Joubertstraat groen en schoon. Vorig jaar was de straat nog volledig versteend en hadden de bewoners last van zwerfafval. Het afgelopen jaar vond een groep bewoners het tijd voor verandering: “Minder vuil. Meer kleur. Meer gezelligheid.”

Klik hier om het hele artikel te lezen

 

Lief & Leed straat

De noodzaak van het hebben van goede contacten in je straat is het afgelopen jaar maar weer eens duidelijk geworden. Er zijn dan ook al 15 Lief & Leed straten in Haarlem en het aantal blijft groeien.

Wat zijn lief & leed straten?
In een Lief & Leed straat zijn twee bewoners de gangmakers die het lief & leed potje beheren. Met dit potje kunnen buren elkaar een kleine attentie geven bij Lief & Leed momenten, zoals een kaartje of bloemetje wanneer iemand ziek of jarig is, als iemand slaagt, bij geboorte, overlijden, etc. Het gaat om het gebaar, en is meteen een leuke manier om de buren en de straat wat beter te leren kennen.
Wilt u meer weten over de mogelijkheden om van uw eigen straat een Lief & Leedstraat te maken? Neem dan contact op met Irma Hoorn 06-38826361 of mail liefenleed.haarlem@dock.nl

 

De Boodschappenbus gaat weer rijden!

Na een jaar geen boodschappen doen en bijna geen sociale praatjes gehouden te hebben kijken de ouderen in Haarlem Noord weer uit naar een rondje door de supermarkt en een bakkie koffie met de anderen.

De Boodschappenbus is een samenwerking tussen SIG, DOCK en de winkeliersvereniging Marsmanplein en is bedoeld voor ouderen die niet meer zelfstandig naar de winkel kunnen komen en/of hulp nodig hebben bij het boodschappen doen. Op dinsdag- en/of donderdagochtend worden zij thuis opgehaald door de chauffeur. De cliënten van SIG (zorgorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking) kunnen begeleiden bij het doen van de boodschappen in de winkel en helpen met het tillen van de tassen.
Na het boodschappen doen wordt er samen op 1,5 meter buiten koffie gedronken bij de Buurtwinkel Marsmanplein. Aanmelden kan bij Irma Hoorn 06-38826361 of mail ihoorn@dock.nl .

 

Sociaal Wijkteams ook in coronatijd bereikbaar

Ook in coronatijd hebben de beide Sociale Wijkteams in Haarlem-Noord gewoon doorgewerkt. Binnen de beperkingen die Corona ons oplegde, hebben we nog steeds bewoners gezien, gesproken en ondersteund. Op straat en binnen, maar wel zoals ook nu nog, op afspraak.

Klik hier om het hele artikel te lezen

 

Foto: Bibi Veth

Snel en makkelijk een melding maken bij de gemeente?
Als u aan de gemeente wilt doorgeven dat de straatverlichting kapot is, het wegdek slecht is, er zwerfvuil ligt of wrakken of weesfietsen bij uw zaak staan, dan kan dat snel op verschillende manieren:

Wilt u een melding maken bij de gemeente? Dit kan op verschillende manieren:

  • Via de website van de gemeente: haarlem.nl/melding, of bel 14 023
  • Gebruik de BuitenBeter App, dan komt uw melding ook bij de gemeente terecht

Heeft u een urgente handhavingszaak? Bel dan direct met handhaving op 023-5114950.

 

Copyright © *|2020|* *|Gemeente Haarlem|*, All rights reserved.

Ons e-mailadres is:
noord@haarlem.nl

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De Krim Haarlem